Hoppa till innehåll

Tekniken bakom fotbolls-VM

Det kan knappast ha undgått någon att Sverige, trots en rejäl kämparanda, åkte ut ur VM igår. Nu återstår endast fyra lag kvar som ska slåss om VM-bucklan likt andra lag gjort i tjugo tidigare världsmästerskap. Men två saker skiljer sig från tidigare år: Bollen och VAR.

Forskare på KTH har nämligen undersökt årets VM-bolls strömningsmekanik och konstaterat att den har ett större luftmotstånd än föregående års bollar och således flyger 10% kortare, när man sparkar den hårt, än tidigare år. Varför det är så och hur man tagit reda på detta kan man läsa mer om här!

Foto: Дмитрий Садовников – soccer.ru

Sedan har vi ju det mycket omtalade och komplexa videogranskningssystemet VAR som är tänkt att hjälpa domaren att ta korrekta beslut. Något som jag var förvånad över var att själva videogranskarna inte sitter på arenan där matchen spelas utan snarare i ett kontrollrum i Moskva. Vill man en väldigt noggrann genomgång av hur det fungerar så man man kika på klippet nedan!

// Oscar