Plugga utomlands med KTH

Snart närmar sig KTH Global och ansökningen för att plugga utomlands öppnar! Men var kan man plugga utomlands någonstans och hur går man tillväga? Vi tar en sak i taget och jag ska börja med att berätta om de olika möjligheterna du som student på KTH har till att studera utanför Sverige.

Det finns totalt 8 olika sätt att plugga i ett annat land:

1. Utbytesstudier
  2. KTH-NOC Singapore
  3. Sommarkurser
  4. Dubbeldiplom
  5. Minor Field Studies (MFS)
  6. Examensarbete
  7. Praktik
  8. (Externt)

KTH är ett utav få universitet som erbjuder detta stora antal av möjligheter. Jag har hittills utnyttjat 3 utav dessa 8, varav nummer 3 två gånger.

1 – Utbytestermin i Singapore
3 – Sommarkurs i Polen och i Spanien
8 – Utlandsstudier under ett år i USA (där jag befinner mig nu!)

Jag tillsammans med Albin från KTH och våra utbyteskompisar i Singapore (2016).

Vad betyder dess olika möjligheter?

1. Utbytesstudier

Du åker iväg en termin eller ett helt år till ett partneruniversitet. Kurserna du läser utomlands kan du tillgodoräkna till din examen på KTH. Du betalar ingen skolavgift eftersom KTH har ett avtal med utlandsuniversitetet.

2. KTH-NOC Singapore

Det är ett utbytesprogram inom entreprenörskap vid National University of Singapore. Programmet går ut på att du gör praktik vid ett startup-företag samtidigt som du läser kurser inom business.

3. Sommarkurser

Sommarkurser (och de andra tre årstiderna) erbjuds av många av KTH:s partneruniversitet och vissa av dem är helt gratis, främst de hos KTH:s partners i Kina. Sommarkurser är ett bra sätt att testa att plugga utomlands en kortare period.

4. Dubbeldiplom

Genom att förlänga dina studier med en eller två terminer vid ett utbytesuniversitet erhåller du två examen – en civilingenjörsexamen från KTH och motsvarande examen från utbytesuniversitet. KTH erbjuder dubbeldiplomstudier vid en rad framstående universitet i Frankrike, Italien, Japan, Spanien och Tyskland

5. Minor Field Studies

Du får bedriva fältstudier i ett låginkomstland och få förståelse för de utmaningar som befolkningen står inför. Fältstudien blir ditt examensarbete på antingen kandidatnivå (KEX) eller masternivå (EX).

6. Examensarbete

Antingen kan du göra ditt KEX/EX-jobb på ett annat universitet utomlands eller på ett företag utomlands.

7. Praktik

Gör praktik utomlands, vilket går att göra när som helst under din utbildning. Förslagsvis under sommaren då det inte krockar med några kurser, eftersom praktiken inte kan räknas med i din examen. Det går även att ansöka om praktik när du avslutat dina studier men ej ansökt om examen.

8. (Externt)

Om inget av alternativen ovanför faller dig i smaken kan du söka stipendier eller studieplatser utan KTHs hjälp. Du kan fortfarande ansöka om att tillgodoräkna dig kurserna, men du sköter ansökan själv och betalar eventuell skolavgift själv.

Från en campingtur här i USA tillsammans med mina roomies (Line och Laura) och studenter/alumner till universitetet jag pluggar på här.

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och ska börja mitt femte år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!