Skriv inlämningar som en riktig IT-student

Visst, du kanske kan programmera och bygga din egna dator. Men kan du skriva dina inlämningsuppgifter som en IT-student? För att klassas som en tvättäkta IT-student gäller det att passa in i den akademiska mallen (44 mm i marginalerna). Det gör du lättast med att använda dig utav märkspråket LaTeX (markup language)! Kortfattat skriver du några få uttryck i kod och får fram ett fantastiskt välkomponerat dokument.

Det finns online-redigerare som till exempel Overleaf. Där kan du redigera dina dokument parallellt med dina vänner, precis som i Google Drive. Det fina med Overleaf är att du kan se källkoden bredvid det kompilerade dokumentet.

Exempel från min inlämning jag hade idag i säkerhetskursen, där vi skulle lämna in vår projektförslag.

Eftersom att Overleaf använder sig utav LaTeX blir det otroligt fina marginaler. Hela 40% utav dokumentet går åt till marginaler, vilket tydligen ska förenkla läsandet utav dokument (och det förenklar för oss studenter om läraren kräver en viss längd på inlämningsuppgiften).

I slutändan blir dokumentet omvandlat till en PDF.

Om du vill ta dina LaTeX skills till nästa nivå kan du göra ditt CV i LaTeX! Det kommer att imponera på det IT-företag du söker anställning hos. Dessutom ser det rent allmänt snyggare ut än ett CV i Word.

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!