Studera utomlands i ett år vs ett halvår?

För att svara på denna fråga tog jag mina vänner till hjälp. De har alla pluggat minst en gång var utomlands, och hade olika skäl till varför de valde att åka på utbyte i ett halvår respektive ett helår.

Hiking på en glaciär i södra Argentina.

Sofia Johansson, Civilingenjör Informationsteknik, studerade i Argentina HT 2015 och Italien HT 2017, 1 termin + 1 termin

”Jag valde ett halvår eftersom att jag hade mycket i Sverige som jag inte ville vara borta alltför länge ifrån. Ett halvår är en perfekt tid om man vill byta miljö, träffa nya människor och upptäcka nya delar av världen. Om man gör ett byte ett halvår så kanske man hinner med att åka till två olika platser, olika år (jag var i Argentina i årskurs 3 och Italien i årskurs 5 – ett halvår vardera).”

Botaniska trädgården i München.

Adam Hasselberg, Civilingenjör Informationsteknik, studerade i Tyskland HT 2016 + VT 2017, 1 år

”Jag hade alltid velat pröva att bo utomlands, och tänkte att plugga va en bra möjlighet. Ett år kändes bättre då, mer tid att hinna bli hemma i staden. Sen matchar inte terminerna i Tyskland så bra med svenska terminerna, om man läser en termin där så missar man en läsperiod i Sverige, så det kändes självklart för mig att välja ett helt år.”

Snålskjuts i Delft (Sunny fick den hjälp han behövde för att ta sig runt i studentstaden).

Sunny Ahmed, Civilingenjör Design och Produktframtagning, studerade i Nederländerna HT 2016, 1 termin

”Jag körde ett halvår för att det var första gången jag skulle bo själv så jag tänkte att det vore bra med en ”mjukstart”. Om jag gillade det och ingenting gick alltför snett kunde jag köra en termin till efteråt. I mitt fall betydde ”terminen efter” själva exjobbet, och det hade nog varit kul att köra det utomlands. Men i slutändan hittade jag ett så pass bra projekt här att jag skrev exjobbet i Stockholm ändå!”

Bild från fotbollsarenan på University of Illinois at Urbana-Champaign (Jessica till höger).

Jessica Widmark, Master i  Medicinsk Teknik, studerade i USA, HT 2017 + VT 2018, 1 år

“Jag gjorde ett halvår-utbyte som blev ett helt år med mitt ex-jobb. Det passade perfekt för mig då jag kunde använda min utbytestermin för att komma igång med mitt ex-jobb tidigare och lära känna andra studenter genom kurserna.”

En eftermiddag i Singapore, på gångbron ut mot Sentosa Island.

Eveline Haugaard, Civilingenjör Energi och Miljö, studerade i Singapore, VT 2018, 1 termin

”Jag åkte till Singapore i våras då jag gick i 4an. Jag valde att åka dit under ett halvår då det passade bäst in med min master då jag hade många obligatoriska kurser på hösten. Jag hade nog kunnat tänka mig att åka ett helt år om det hade passat in bra med kurserna och så då jag verkligen trivs utomlands och hade velat hinna uppleva ännu mer samt komma in i Singaporelivet ännu bättre! Ett halvår går fortare än man tror.”

På toppen av vulkanen Villarrica i södra Chile.

Anna Larsson, Civilingenjör Teknisk Fysik, studerade i Chile, HT 2017 + VT 2018, 1 år

”När jag valde utbyte ville jag åka både så långt bort som möjligt, men också så länge som möjligt. Valet föll därför på en helårsplats i Chile. Sydamerika är så stort och har så mycket att erbjuda att jag aldrig skulle hunnit göra allt jag velat under en termin. Dessutom utvecklades min spanska rejält under andra terminen.”

//Madde

Kommentera