Orolig inför matten på KTH?

Så du har precis skickat in din ansökan till KTH, du känner dig taggad inför framtiden, men det är en sak som ligger och gnager i bakhuvudet. Matematiken på KTH. Hur svår är den egentligen, hur ska man lyckas klara av den och finns det någonting man kan göra för att förbereda sig bättre innan starten? I det här inlägget så benar jag ut dessa frågor och ger dig några lifehacks som kommer att göra matten på KTH lite mer behaglig 🙂

Hur svår är matten?

Mitt svar på frågan är att om man klarat av behörighetskraven för att komma in på KTH så är man duktig nog för att klara av matten. Bottom line är man inte från start behöver vara ett mattesnille för att klara av matten. Man måste bara vara redo att lägga ned den tid som krävs. Låt inte matten vara det som avskräcker dig från KTH eftersom det är främst ett verktyg för att kunna göra de riktigt coola sakerna.

Hur ska man lyckas klara av den då?

Det absolut bästa tipset jag kan ge är: Häng med i kursmaterialet d.v.s plugga hela tiden kontinuerligt. Matematik är en linjär disciplin, vilket innebär att saker hela tiden bygger på det föregående man lärt sig. Gör därför inte misstaget att missa någonting grundläggande tidigt för då blir det svårare sen.

Ta hjälp av kompisar inför seminarieuppgifter men undervärdera inte vikten att sitta själv och lösa problem. Försök alltid lösa de problem som du får och hoppa inte direkt till lösningen/facit. Som en mattelärare en gång sa till mig ”Matematik är ingen åskådarsport”.

Finns det någonting man kan göra för att förbereda sig bättre innan starten?

Repetera främst matte 4 under sommaren så kommer du att ha en mycket enklare första mattekurs på KTH. Bli riktigt duktig på att derivera och integrera så har du ett försprång inför Envariabelsanalysen (som många har som första mattekurs på KTH). Ett tips är att förbereda sig via sommarmatte.se där KTH erbjuder en så kallad MOOC (massive online open course) och SU ger en större repeterande kurs i matematik som man kan läsa på distans (som också ger högskolepoäng)!

Väl på KTH så finns det mycket hjälp att få. T.ex. så sker det en introduktionsmattekurs under mottagningsveckorna som är ett kalasbra sätt att damma av sina kunskaper efter sommarens ledighet. Senare när skolan kickat igång ordentligt så finns det också mattestugor där man kan få hjälp efter skolan eller varför inte joina en mattehjälpsgrupp på Facebook för KTH-studenter!