Vad hade jag velat veta innan KTH? del 1

Ekonomi

1. Du får ett studiebidrag av CSN på 3 236 kr/månad och du kan ta ett studielån som ligger runt 7 440 kr/månaden (du kan ta mindre lån eller lägga till ett tilläggslån). Totalt 10 676 kr med bidraget och lånet per månad.
  2. Det går att extrajobba medan du pluggar. Vanligast är att studenter extrajobbar under helgerna.
En av alla byggnader på KTH

Vänskap

1. Oroa dig inte över att du inte känner någon i staden. Det är flera andra studenter som flyttar till Stockholm och befinner sig i samma situation som dig! Alla vill lära känna sina nya klasskompisar.
  2. Mottagningen är de två första veckorna innan lektionerna startar. Där kommer äldre studenter att arrangera aktiviteter åt de nyantagna studenterna. Där lärde jag känna mina klasskompisar och jag är fortfarande nära vän med de jag lärde känna under Mottagningen!
  3. Det går att få vänner även om du inte kan dela i Mottagningen! Flera vänner har jag fått genom att gå med i olika studentorganisationer eller genomföra grupparbeten i kurserna.
  4. Utanförskap som kan uppstå i grupperingar försvann helt och hållet. Studenter på universitetet har hunnit växa upp och atmosfären är mycket trevligare än på gymnasiet.
Från en av föreläsningssalarna på KTH

Plugget

1. Studenter snittar 30 – 40 timmar av plugg per vecka, inklusive lektioner. Det varierar väldigt mycket beroende på vad för kurser du läser, men du har garanterat tid för att tex motionera, festa, engagera dig i event, gå på bio, koppla av etc. Det är som en arbetsvecka.
  2. Du behöver inte gå på alla föreläsningar. Lärarna tar inte närvaro, vilket ger dig möjligheten att plugga på egen hand. Dock har jag alltid gillat att gå på alla föreläsningar pga FOMO. Det kan däremot vara obligatoriska labbar som du behöver delta i.
  3. Det går att läsa snabbare än 100% om du vill. Inget som rekommenderas, men jag gjorde det till exempel i en period innan jag pluggade utomlands i Singapore för att kunna ta färre kurser när jag väl var utomlands. Andra studenter som läser mer än 100% gör det för att bli klara med studierna i förväg. Prata med din studievägledare när du väl har blivit antagen till KTH om du är intresserad av detta.
  4. Du behöver inte ha toppen betyg i matte eller fysik i gymnasiet för att klara av mattekurserna på KTH. Jag hade D och E i de två ämnena i gymnasiet, och nu har jag ett B i Flervariabelanalys som är en av de tuffare mattekurserna på KTH!
  5. Går det att ta extra kurser i till exempel matte? Ja det gör det! I de senare årskurserna under utbildningen kommer du att kunna välja valbara kurser. Du kan då välja att läsa mer matte (eller något annat som erbjuds på KTH, tex språk).
  6. Hur mycket svårare är det att få högt betyg på universitetet jämfört med gymnasiet? Det beror på hur mycket förkunskap inom det ämne som kursen är inom samt hur hård ditt gymnasium var på att sätta betyg. Jag har upplevt det som att det förväntas mer av mig som student för att få ett A på KTH än på gymnasiet. Vilket jag tycker är helt normalt.

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och ska börja mitt femte år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!

En kommentar till “Vad hade jag velat veta innan KTH? del 1”