Hoppa till innehåll

Porters Spex 2019

Det finns vissa saker som får mig väldigt taggad på att vara student så som att till exempel gå på spex. Mitt programs sektion anordnar varje år ett så kallat Porters Spex av gruppen som kallas iSpexet. Ett spex är en humoristisk musikalteater där publiken har möjlighet att påverka utfallet på scenen. Genom att ropa ut ”omstart” får man som publik se en rolig eller intressant sekvens igen med en liten twist. Det är bara fantasin som sätter stopp för utropen, det kan till exempel ropas ”baklänges”, ”ombytta roller” eller ”på franska”. 

Foto: iSpexet

Året Porter Spex hete ”OLYMPUS – eller Det är viktigare att vina än att Delta”.  För att ni ska få en liten hint om handlingen tänkte jag att jag ska dela med mig av den information som publiken fick av iSpexet i samband med föreställningen.

”Akt 1: Hera, Athena och Hermes återvänder till Grekland efter det utdragna Trojanska krigets slut. Alla är inte lika nöjda med krigets utgång och är Grekland verkligen som det en gång var? Panos, en ung man på jakt efter sin okände far offrar till gudarna för en säker resa.

Akt 2: På Olympus har tiden till synes stått stilla. Zeus, gudarnas konung och vinguden Dionysos hälsar de anda gudarna välkomna tillbaka. Hera vill gärna veta vem som kan vara Panos okände pappa och hennes misstankar riktas genast mot Zeus.

Foto: iSpexet

Akt 3: Gudarna beslutar att följa med Panos till Underjorden för att fråga Panos avlidna mamma vem hans far egentligen är. På vägen inser de den fulla vidden av den katastrof som har drabbat Grekland.

Akt 4: Väl i Underjorden stoppas gruppen av gränskontroll. Sedan Hades utträde från Olympus har striktare regler införts som gjort det betydligt svårare att koma in i dödsriket, död som levande. Väl inne möter de Hades och hans fru Persephone men det blir ett allt annat än kärt återseende. 

Akt 5: På Olympus härskar endast en Gud och i Underjorden sitter resterande fängslade för alltid. Hur ska detta sluta? Och vem är egentligen Panos föräldrar?” – iSpexet 2019

//Malin