Prata som en KTH-student

Att vara student på KTH innebär att man lever i en liten bubbla. I denna lilla bubbla har vi liksom utvecklat ett eget språk med förkortningar på allt. För att ni ska hamna steget före och kunna hänga med i snacket redan nu tänkte jag dela med mig av en lista med ord/förkortningar som jag använder ofta.

AK (Akademisk kvart): Detta kallas kvarten mellan den schemalagda starttiden och den faktiska starttiden. I vår scheman står det tills exempel att föreläsningen börjar kl. 10.00 men i och med att det är ak så börjar föreläsningen egentligen kl. 10.15. Detta gäller i princip så länge inget annat anges, dock aldrig vid tentatillfällen.

Asse (kursassistent): En asse är en student som arbetar via KTH och hjälper till med utbildningen i en kurs. Man kan till exempel ha uppgiften att hålla i övningar eller rättar inlämningsuppgifter.

CINEK: Detta är en förkortning för civilingenjörsprogrammet inom industriell ekonomi. Många kallar programmet för INDEK, men det är egentligen beteckningen för något annat (se förklaring längre ner i listan).

Envarren (Envariablesanalys): På KTH förkortas i princip alla kursnamn, vi säger till exempel ”envarren”(envariabelsanalys), ”meken” (mekanik), ”diffen” (differentialekvationer), ”elektron” (elektroteknik) etc.

Exjobb (Examensarbete): Examensarbetet är en kurs på 30 hp som utgörs av att skriva och presentera en uppsats. Examensarbetet bygger på ett förslag från ett företag, från KTH eller från någon annan organisation. Detta arbetet skrivs under hela den sista terminen på KTH.

Gasque: Tillskillnad från en sittning som är en lite enklare tillställning så är en gasque en lite finare middag inom en kår, sektion eller liknande.

i-Sektionen: Alla studenter tillhör en sektion baserat på den utbildning de läser. Sektionen bedriver näringslivsverksamhet, studiesociala aktiviteter och påverkar sin utbildning i studienämnder och utbildningsutskott. Sektionen som kallas i-Sektionen är till för studenter som läser på CINEK.

INDEK: CINEK brukar lite slarvig kallas för INDEK, men INDEK är i själva verket beteckningen för all verksamheten inom industriell ekonomi och organisation. KTH är uppdelat i fem skolor och en av dessa är Skolan för industriell teknik och management (ITM-skolan). ITM-skolan inkluderar verksamhet inom industriell design och innovation, produkt- och produktionsutveckling, materialutveckling, mikro- och nanoteknik samt industriell ekonomi och organisation och ledning.

Kexet (Kandidatexamensarbetet): Kandidatexamensarbetet är en kurs på 15 hp som sker på grundnivå, alltså som avslutning på de fösta tre åren på KTH. I likhet med exjobbet kan denna uppsatskurs göras via ett företag, KTH eller från någon annan organisation. Mitt kex skrev jag via Ingenjörer utan gränser och handlade om småskalig biogasproduktion i Kenya.

Mottagningen: Under första veckorna välkomnas nyantagna stundeter av äldre studenter inom samma program via något som kallas mottagningen. Mottagningen är till för att nyantagna stundeter ska lära känna både varandra och KTH samt för att få svar på frågor om utbildningen och studentlivet.

N0llan: Nyantagna stundeter på CINEK kallas under sina allra första veckor för n0llan. Detta kallas de enbart under mottagningen innan de tillslut blivit faktiska ettan.

Ovve (Overall): Detta är ett plagg som bärs på diverse tillställningar och event. Varje sektion har sin egna färg på ovven, studenter på  i-Sektionen känns igen på sina bruna ovvar.

Pub: Varje fredag öppnar Nymble (kårhuset) upp baren så att den som önskar kan slinka in för en kall öl, hänga i baren med en drink eller för att varva ner med goda vänner. Även sektionerna ornar pubar regelbundet.

Schmeck: Schmecken är en mössa som bärs av teknologer vid både fina och mindre fina tillställningar. Det är till exempel tillåtet för studenter att bära schmeck på Nobelbanketten men den kan även bäras under mottagningsveckornas alla tokiga event.

Släpkurs: Även då man inte klara en kurs så fortsätter studierna vid KTH. Detta innebär att du får en kurs som släpar efter och som du kommer behöva ta ikapp vid sidan av dina fortsatta studier.

Spex: En humoristisk musikalteater där publiken har möjlighet att påverka utfallet på scenen genom så kallade utrop. Ett utrop  kan till exempel vara  ”omstart” vilket innebär att man som publik får se en rolig eller intressant sekvens igen med en liten twist.

THS (Tekniska Högskolans Studentkår): THS drivs av KTH-studenter med fokus på studenternas rättigheter. THS har ett nära samarbete med KTH och medlemmar har möjlighet att påverka både studier och studiesociala aktiviteter. Inom kåren finns en hel del föreningar som sysslar med allt från dykning till fotografering. I kårens lokal som kallas Nymble anordnas bland annat cocktailpartyn, pubar, filmkvällar, företagsevent eller finsittningar.

//Malin

2 reaktioner till “Prata som en KTH-student”

1. Skulle säga att det här är hur man pratar som en student på I, inte KTH-student. T.ex. är skillnaden mellan Gasque och Sittning inte likadan på alla andra sektioner.

Att kalla det för CINEK är heller inget jag hört förut, efter 5 år på skolan. INDEK kallas det av de flesta.

2. Många sektioner har gasque som en fulare sittning medan finare sittningar kallas för Finsittning, bal…osv 🙂

Kommentarer inaktiverade.