Dags att söka exjobb

Yes, du läste titeln rätt! För oss som planerar att skriva examensarbete nu till våren så är det hög tid att börja söka. Den här processen kan kantas av stress (som jag börjat känna av hos mig och alla mina kompisar) så därför är det viktigt att hålla huvudet kallt, börja i tid och skicka ut så många krokar som möjligt i hopp om att få napp.

Så hur gör man då?

Gå via KTH

KTH har en officiell Exjobbportal där företag och forskare kan lägga upp förslag till examensarbeten och studenter kan söka dessa. Mitt heta tips är att att inte filtrera på ämneskategori i verktyget utan att istället kolla på alla exjobb som listas för att inte missa någonting intressant.

Kontakta företag

Ett annat bra tips är att Googla runt och bara höra av sig till företag som man är intresserad av. När jag var på besök hos Netlight i våras berättade en Medietekniks-alumn att han framgångsrikt fick exjobbserbjudanden genom att kontakta företag och föreslå ett uppdrag som han skulle kunna göra gratis åt dem. Glöm inte att en KTH:are som gör ett större gratis arbete är värt mycket för företag.

Prata med kontaker och bekanta

Det är inte av en slump som nätverkande anges som en av de viktigaste kompetenserna man kan ha som arbetssökande. Det sägs ju att 1/4 av alla jobb som förmedlas kom man i kontakt med via en bekant, så nätverka på!

Annonsera på LinkedIn

Ett bra alternativ för den med hyfsat många kontakter på LinkedIn är att skriva ett inlägg där man presenterar sig själv och beskriver vilket typ av examensarbete man är sugen på. Har man tur sprids inlägget och man blir kontaktad av företag som är intresserade av just dig 🙂

Listan kan göras lång men det här var de huvudsakliga punkterna som jag kom på. Nu fortsätter sökandet 🙂

// Oscar