Hur går man vidare i exjobbsprocessen?

Som jag skrev för någon vecka sedan så finns det en mängd olika sätt att hitta potentiella exjobb om man vill skriva det hos ett företag. Men hur går man vidare när man väl skicka ut en massa ansökningar då?

Det första steget är att vänta på svar. Vissa företag är otroligt duktiga på att svara kvickt och boka in intervju redan samma vecka. Andra företag är inte riktigt lika snabba och ett fåtal svarar inte alls. Så ser det helt enkelt ut.

I väntan på svar kan man gå till event som anordnas av de företag man är intresserad av och ställa frågor. Många större företag har nämligen ofta sådana event kopplade till deras exjobbsprocess.

Så man väntar ett tag och får sedan svar! Nu då? När man väl fått svar är det dags att förbereda sig inför intervjun som nästan alltid sker på företagets kontor. Inför den kan det vara smart att läsa igenom eventuella exjobbslydelser, fundera hur man själv skulle angripa det problemet och se till så att man är välkammad.

Väl på intervjun kan det skilja sig lite. Vissa har en övergripande intervju där teknisk kompetens vävs in med om man passar in rent personlighetsmässigt medan andra sparar den tekniska delen tills efter att man gjort ett tekniskt case. Det eventuella tekniska caset man får kan skilja sig mycket men brukar ofta vara ett relativt avgränsat problem som ska lösas på några dagar/någon vecka.

Vissa företag har även uppföljningsmöten där man man diskuterar det tekniska caset, exjobbet mer specifikt eller annat intressant. Så när man väl gått igenom en, två intervjuer med ett eventuellt case så hoppas man att man gjort ett såpass bra intryck att arbetsgivaren tänker såhär:

Det här har varit min erfarenhet som Medietekniksstudent och jag är övertygad om att processen kan se ganska olika ut på olika program 🙂

// Oscar