Topp 5 säkerhetspoddar

Vill du lära dig mer om hur du själv kan surfa säkrare på internet, men inte vet var du ska börja? Att lyssna på podcasts har hjälpt mig att upptäcka många olika områden som jag inte visste fanns inom IT-säkerhet. Med mig till er har jag poddar för både de som är djupt insatta och för de som nyligen blivit nyfikna på säkerhet. Här kommer mina topp 5 podcasts inom IT-säkerhet:

 1. Darknet Diaries
  Storytelling, hacking
  Vi får hänga med Jack när han intervjuar och berättar om verkliga händelser från den mörka sidan av internet. Allt ifrån stora kända hack som Carbanak bankrånet till berättelser av professionella som gör fysisk penetrationstestning hos företag (social engineering). Rekommenderar att börja med episod 22 (Mini-Stories: Vol 1).
 2. Smashing Security
  Humor, security in the news
  En utstickande podd i havet av nyhetsrapporterande poddar tack vare sin komiska twist på berättandet. De bjuder in gäster och diskuterar de hetaste ämnena. Varje avsnitt avslutas med en runda av pick of the week. Rekommenderar att börja med episod 135 (Zombie grannies and unintended leaks).
 3. Security in 5
  Daily, tips & tricks
  Har du inte tid för ett entimmesavsnitt? Spana in denna podd som varje dag släpper ett avsnitt på 5 minuter. Du får lära dig allt om VPNer, behörighetskontroll med mera. Börja med det senaste avsnittet.
 4. SecurityWise Tech
  Beginner-friendly, personal security
  En grymt bra podd med fokus på hur du förbättrar din personliga säkerhet. Enkel att lyssna på och går igenom bland annat betalningsmetoder, lösenord och hur du håller dig säker på resande fot. Korta avsnitt på 20 minuter. Rekommenderar att lyssna på första avsnittet och beta dig igenom resten.
 5. Cyber Security Sauna
  Interviews, interesting topics
  Podden med en härlig finsk humor och spännande gäster. Här blir det intervjuer om teman som ej enbart relaterar till de senaste nyheterna. Rekommenderar att lyssna p[ episod 20 (Defining Cyber Warfare, with Mikko Hypponen).
Senaste avnittet från Darknet Diaries som jag lyssnade på. Japp, min telefon är på spanska.

Två extra:

 • The CyberWire
  Nyheter riktade till mer erfarna lyssnare.
 • Cyber Security Today
  Nyheter på 5 minuter.

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!