Hoppa till innehåll

Civilingenjör vs Högskoleingenjör: del 1

En vanligt förekommande fråga är om man ska söka till en civilingenjörsutbildning eller en högskoleingenjörsutbildning? För några år sedan intervjuade jag mina kompisar på KTH och frågade varför de hade valt fem respektive tre år på KTH. Nu är det dags att göra det igen. I tre inlägg kommer ni att få träffa 6 KTH-studenter som svarat på just denna fråga!

Först ut är Jacob och Eira. Jacob studerar Civilingenjör inom Energi och Miljö och Eira studerar Högskoleingenjör inom Datateknik.


Namn: Jacob Kortenius
Utbildning:  Civilingenjör Energi och Miljö med inriktning Hållbar Energiteknik. Tidigare högskoleingenjör inom Teknik och Ekonomi.
Årskurs: 4
Kommer ifrån/uppvuxen i: Jönköping

Varför valde du Civilingenjör?
Jag påbörjade en högskoleingenjörsutbildning inom teknik och ekonomi vårterminen 2016. Här bestod första terminen av enbart ekonomikurser, vilket jag fann var väldigt lärorikt och som jag fortfarande har stor användning för. När det dock senare kom till val av teknikinriktning fann jag inte att jag hittade någon högskoleingenjörsutbildning som riktigt passade mig, jag ville ha en bredare teknisk grund inom flera ämnen och var även väldigt intresserad av energi. Då högskoleingenjörsutbildningar är treåriga så måste de snabbare specialisera sig inom ett område och därav fann jag inte dessa lika intressanta. Valet föll då på ett civilingenjörsprogram inom Energi och Miljö med en master inom hållbar energiteknik. 

Varför valde du Energi och miljö som inriktning?
Jag gjorde en diger analys av kurser som programmet innehöll och olika val som man kunde göra, vilket jag då fann väldigt intressant. Programmets två första år innehåller gemensamma kurser för alla studenter inom programmet, där val av teknikinriktning sker inför tredje året. Detta gjorde det möjligt för alla studenter att få en försmak av de olika masterprogrammens kurser som gick inom grenarna elektroteknik, energiteknik, samhällsbyggnad och kemi. Då jag valde energiteknik läste jag fler kurser inom exempelvis värmeöverföring och strömningsmekanik för att göra mig behörig mot min valda master. I mitt fjärde år känner jag att detta fortfarande var ett klockrent val även om det betydde fler år i skolbänken jämfört med högskoleingenjör.

Vad vill du arbeta med efter examen?
Jag arbetar för närvarande extra på konsultfirman WSP inom deras energigrupp. Där arbetar jag med strategiska rapporter, utredningar, energisystemanalys och design av energisystem. Detta har gett mig försmak för det kommande arbetslivet, och är något jag med stor sannolikhet kommer att fortsätta göra efter examen.

Fun fact om dig själv/Vad du gör på fritiden?
Jag är en riktig tävlingsmänniska. Jag älskar skidåkning, cykling, löpning och simning. Var uppe i Åre efter tentaperioden period 2 under 2019 (efter nyår) och skulle logga i en träningsapp hur fort jag kunde köra i de nästintill tomma backarna, toppade någonstans runt 110 km/h i Lundsrappet. 


Namn: Eira
Utbildning: Högskoleingenjör Datateknik
Årskurs: Vi säger år 2 för enkelhetens skull
Kommer ifrån/uppvuxen i (stad): Har vägrat lämna Sollentuna kommun i 24 år nu

Varför valde du Högskoleingenjör?
Det kändes inte nödvändigt att gå civilingenjör, i alla fall inte inom IT. Vill jag plugga ytterligare två år kan jag ta en master. Det ger mig visserligen inte yrkestiteln CIVILINGENJÖR, men jag är inte så besatt av pappersmeriter. När man väl är inne i branschen tror jag personligt driv räknas mest av allt.

Varför valde du Datateknik som inriktning?
Jag gillar datorer/programmering, helt enkelt! 

Vad vill du arbeta med efter examen?
Antagligen backend programmering. Det är viktigt att företaget gör något vettigt, exempelvis något positivt för miljön.

Fun fact om dig själv/Vad gör du på fritiden?
Jag gillar att göra saker med händerna – baka, måla, slipa golv, sy osv!

//Madde, del 2 och 3 kommer nästa vecka!

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!