Favoritkurser på KTH

Sedan starten 2014 har jag hunnit läsa 33 kurser på KTH och 15 kurser utomlands. Det är en hel del tentor, labbar och programmeringsuppgifter som jag lärt mig utav under de senaste åren. Med inspiration från Aleks och Evelina på instagramkontot har jag här kompilerat ihop en lista med mina favoritkurser från KTH.

Från en av labbarna under första året

År 1: Digital Design | 7.5 hp | IE1204
Det var vår första kurs på programmet, och jag trodde den skulle handla om att designa hemsidor. Tänk så fel jag kunde ha! Vi fick istället lära oss om logiken i datorer, hur ettor och nollor transporteras och hur man kodar i språket VHDL. Det var blandade åsikter i klassen om man gillade ämnet eller ej, men jag tyckte det var en häftig kurs.

År 2: Networks and Communication | 7.5 hp | IK1203
Svårt val, för vi fick även lära oss funktionell programmering detta läsår, dock föll valet på kursen inom nätverk och kommunikation. Vi fick lära oss hur Internet fungerar! Och hur alla våra prylar som mobiler och datorer kan koppla upp sig till WiFi eller via en ethernetkabel för att prata med andra enheter. För mig var det en riktig wow-känsla att gå från hokuspokus-trådlösa nätverk, till att förstå vad som sker bakom kulisserna.

År 3: Concurrent Programming | 7.5 hp | ID1217
Parallellprogrammering var en valbar kurs där vi lärde oss att få datorn att två eller fler saker samtidigt. En labb som var lite extra rolig var ”den gröna hissen”. Vi skulle programmera en hiss så att den prioriterade rätt person på rätt våning, och den skulle vara energisnål (därav grön). Dåligt programmerade hissar kan orsaka mycket frustration hos väntande människor!

Från ett projektarbete där vi skulle bidra till open source-projekt

År 4: Operating Systems | 7.5 hp | ID2206
Denna kurs skulle jag ha läst året innan, men då befann jag mig på utbytesstudier i Singapore, därav att jag lästen den i årskurs 4. Här fick vi lära oss hur operativsystemet Linux fungerar och massor därtill! I slutet av kursen hade vi implementerat grunderna till ett operativsystem skrivet i språket Rust.

År ”5”: Making Comics
Detta år befann jag mig på utlandsstudier i USA och läste spridda skurar av kurser. Min absoluta favorit var serietecknarkursen! Där lärde jag mitt att hitta min egna tecknarstil, att släppa prestationsångesten och att våga testa nya saker. Än idag tecknar jag, men istället för att lämna in läxor gör jag det för egen avkoppling.

År 6: Ethical Hacking | 7.5 hp | EN2720
Trots att jag gjorde ett utbyte till Madrid i höstas, lyckades jag ändå klämma in en KTH-kurs på distans. Kursen inom etisk hackning hade jag länge haft ögonen på och äntligen fick jag lära mig om hur man hittar sårbarheter i hemsidor och datorsystem. Kursen var uppbyggd som en cyber range, där du ska hitta ett flertal gömda flaggor för att klara av kursen. Den kursen inspirerade mig till mitt val av EXjobb under vårterminen!

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!