Kandidatuppsats i Kiruna

Axel läser till högskoleingenjör inom elektroteknik på KTH i Flemingsberg. Denna termin har han skrivit sin kandidatexamensuppsats på LKAB i Kiruna. LKAB är en högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens järnmalm för den globala stålmarknaden. Nedan berättar Axel om hur det var att skriva kandidatuppsatsen för LKAB i Kiruna


Inför kexet så googlade runt på olika företag som jag kunde tänka mig skriva en uppsats för, bland annat LKAB. Jag ringde till LKAB och kom tillslut i kontakt med en ingenjör där som pitchade en idé för en uppsats. I sin strävan att uppnå koldioxidfri järnmalmsproduktion har LKAB planer på att öka elektrifieringsgraden på sin fordonsflotta och mobila produktionsmaskiner. De vill alltså ersätta dieselfordon med batteridrivna fordon och  är intresserade av att veta hur det skulle påverka elkvalitén i elkraftnätet i deras gruva. Vi kom fram till att jag kunde titta på hur bytet till laddbara gruvmaskiner skulle påverka elkvalitén.

LKAB har sin gruva i Kiruna så jag åkte upp dit för att skriva uppsatsen. Genom att sitta på deras kontor fick jag tillgång till databaser och interna system vilket gjorde jobbet väldigt mycket enklare. Det var ett äventyr att åka upp till Kiruna. Det är en fin stad med en skidbacke mitt i stan. Sen ligger även rymdbasen Esrange utanför Kiruna, som årligen skickar upp flera raketer. Det finns mycket att göra men jag hade lite dålig tajming, nu i Corona-tider var det mesta stängt. Jag funderar på att åka dit upp igen för att bestiga Kebnekaise. 


//Malin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.