Hoppa till innehåll

Aleks väg till KTH

På gymnasiet pluggade jag International Baccalaureate Diploma Programme (IB) på Katedralskolan i Linköping. När man går IB-programmet så får man välja vilka ämnen man vill plugga de sista två åren på gymnasiet. Jag valde att plugga biologi, fysik och kemi istället för ämnen som historia, ekonomi och psykologi. Jag läste såklart också svenska, engelska och matte. Jag har alltid varit intresserad av naturämnena i skolan och då både mina föräldrar är ingenjörer har det alltid varit ganska självklart att jag ska utbilda mig till något inom teknik. 

Däremot fick jag trean på gymnasiet för mig att jag skulle bli jurist i England. Jag fick nämligen väldigt höga temporära betyg, vilket betydde att jag hade en bra chans att komma in på skolor som Oxford och Cambridge. Jag hade många kompisar som skulle söka till att bli jurister just där och jag tänkte väl att det hade varit kul. Men en dag slog det mig ”VAD HÅLLER DU PÅ MED ALEKS DU TYCKER JU OM MATTE OCH NATUR”. Så jag kom fram till att civilingenjör ändå är något för mig. Det kändes som ett säkert val som var i linje med vad jag pluggade på gymnasiet, och inte var baserat på grupptryck. 

Min mamma föreslog programmet industriell ekonomi då hon trodde att det skulle passa mig då det är en väldigt bred utbildning. Hon nämnde också att man lär sig om ämnen som projektledning och ledarskap, vilket jag gillade och gjorde mycket av då jag var engagerad i olika styrelser och projekt inom Scouterna. Jag tänkte ärligt talat inte så mycket mer på det utan bestämde att industriell ekonomi skulle bli bra. 

Artikel från en tidining och Scouternas engagemang i Musikhjälpen
Artikel från när jag var med och planerade Scouternas deltagande i Musikhjälpen

När jag hade valt att jag skulle plugga industriell ekonomi var valet av KTH som universitet ganska självklart. KTH är ändå Sveriges högst rankade tekniska universitet och ligger i Stockholm (jag älskar storstäder). Jag var också ganska sugen på att flytta hemifrån. Jag behövde ”bara” skriva klart mina IB-slutprov och få höga nog betyg för att komma in. Som tur gick allt enligt plan och jag började på industriell ekonomi direkt efter studenten i augusti 2016. Jag var ganska taggad på att börja plugga vidare och hade inga andra idéer på vad jag vill göra, så det blev inget sabbatsår för mig.