Hoppa till innehåll

Det här med STRESS

Att vara stressad är helt normalt. Jag har upplevt stressiga perioder under både gymnasiet och under min tid på KTH. På gymnasiet var jag extra stressad under mina slutprov på International Baccalaureate programmet, samt om jag skulle få tillräckligt höra betyg för att komma in på Industriell Ekonomi. På KTH upplever jag nog mest stress under tentaperioderna då jag skriver tentor som avgör om jag klarar kursen eller ej. Jag tror att min stress oftast är kopplad till prestation, men man kan bli stressad av andra saker som att hålla presentation framför sina klasskamrater eller inte ha nån att sitta med i matsalen. 

Jag skulle nog ändå säga att de flesta upplever stress men i olika situationer och under olika perioder i livet. Vidare behöver stress inte alltid vara något negativt, utan det kan ju också leda till att man till exempel inte prokrastinerar den där jobbiga uppgiften som ska lämnas in snart. 

Jag tycker att det är viktigt att förstå att stress är något normalt, men såklart jobbigt för alla. Det finns olika saker som man kan göra för att hantera sin stress och på slutet av inlägget kommer jag skriva mina tankar kring det. 

Statistik

Häromdagen publicerade Statistiska Centralbyrån en studie som visade statistik på hur stressade killar och tjejer är på gymnasiet. Artikeln om detta hittar du här

Statistik på hur många (i %) flickor och pojkar är stressade på gymnasiet

Det är tråkigt att se att så många på gymnasiet ofta är stressade över skolarbete. Sen tycker jag att det är trist att så många känner sig stressade varje dag/några gånger per vecka. Därför tycker jag det är viktigt att prata om hur man kan hantera sin stress och varför man blir stressad, så att man kan göra något åt det. 

Hur jag hanterar stress

Jag tycker att det viktigaste att göra om man känner sig stressad är att planera sin tid. Jag brukar göra listor för att skriva ner allt jag behöver göra och när det ska vara klart. Ibland gör jag till och med en lista på vad jag ska göra under en dag. På så sätt kan man se det man behöver göra och när man är klar med det kan man  slappna av och göra nått man tycker är kul. 

Sen är det såklart viktigt att inte fastna i att endast göra massvis med skolarbete och jobba, istället för att ta hand om sig själv. Med att ta hand om sig själv menar jag att äta bra, röra på sig och sova ordentligt. Om man gör det minskar det chansen, enligt mig, att vara stressad. Jag tycker också att det hjälper att prata med sina kompisar som kanske är i samma sists som en själv. 

Förra året var jag på en föreläsning som behandlade just hur man som student kan hantera stress. En intressant sak som föreläsaren sa var att ingen egentligen bryr sig hur du lever ditt liv. Att man inte ska oroa sig och stressa över vad andra tycker och tänker om en. Det är liksom bara onödigt. 

Kramar /Aleks