Hoppa till innehåll

Vad är Industriell Ekonomi egentligen?

Får man verkligen en ingenjörsexamen efter man har läst industriell ekonomi? Får man en kandidat i ekonomi? Det är exempel på frågor som jag har fått under mina år som studentambassadör för KTH, så jag har förstått att det här med vad man egentligen pluggar och vad man blir utbildad till kan vara svårt att förstå. Ärligt talat så var jag inte heller helt säker på vad industriell ekonomi var innan jag började på KTH. Jag valde programmet för att det har ett bra rykte och jag ville bli ingenjör men ville ändå lära mig ”mjuka ämnen” som projektledning och marknadsföring. Idag ska du få en inblick i vad industriell ekonomi egentligen innebär och svaren på de första två frågorna!

Min förklaring av Industriell Ekonomi

Först och främst är det viktigt att förstå att man blir en civilingenjör när man pluggar industriell ekonomi på KTH. Man kommer alltså få plugga många kurser i matte, fysik, programmering och inom andra tekniska områden i fem år. Det är alldeles för många som tror att programmet är en version av en ekonomiutbildning. Här är till exempel kurserna som man läser första året på industriell ekonomi:

  • Envariabelanalys (matte)
  • Algebra och geometri (matte)
  • Flervariabelanalys (matte)
  • Mekanik (fysik)
  • Programmeringsteknik och Matlab (programmering)
  • Introduktion till industriell ekonomi
  • Industriell marknadsföring
  • Industriell projektledning

Som du ser så är fem av åtta kurser fokuserade på matte, fysik och programmering. Men man läser även kurser som är kopplade till industriell ekonomi, som marknadsföring eller projektledning. Ordet ”industriell” framför kursnamnen innebär att fokus ligger på hur ämnena används i stora teknikfokuserade industriföretag som till exempel Scania, Astra Zeneca, Atlas Copco och Volvo. Alltså ligger fokus på att förstå hur stora organisationer är uppbyggda och jobbar med områden som marknadsföring eller projektledning. Men även om man läser ämnen som är kopplade till ekonomi blir man inte en ekonom. Man blir ”bara” en civilingenjör som också är utbildad i ett flertal ämnen inom industriell ekonomi.

Vad säger KTH?

På KTHs hemsida kan man hitta en sammanfattning på hur mycket man pluggar av varje ämne, som matte, fysik eller industriell ekonomi på programmet. Så här ser den ut:

bild på kategorierna industriell ekonomi är strukturerad i
Indelningen av Industriell Ekonomi i olika ämnen.

Som du ser består 32% av utbildningen av kurser relaterade till industriell ekonomi. Resterande kurser skulle jag säga är mer tekniska. Denna sammanfattning finns för alla program som KTH erbjuder och du kan lätt jämföra program med varandra. Här hittar du verktyget.

Inriktning och valbara kurser

I tvåan på utbildningen väljer man en inriktning. Just nu finns det fyra inriktningar: energisystem och hållbar utveckling, datateknik och kommunikation, produktframtagning och sist men inte minst tillämpad matematik. Jag valde datateknik och kommunikation, alltså behandlade mina inriktningskurser områden som programutvecklingsteknik, maskininlärning, databasteknik, artificiell intelligens och datasäkerhet. Vidare så väljer man i fyran ett masterspår inom sin inriktning. Jag valde då spåret interaktion och visualisering vilket betyder att jag behövde läsa två kurser där jag fördjupar mig inom det datatekniska ämnet. I fyran läser man också en stor kurs där man får fördjupa sig inom ett ämne i industriell ekonomi. Jag läste denna kurs under mitt utbyte i USA och fördjupade mig inom entreprenörskap, innovation och kreativitet.

Valbara kurser innebär att man får läsa vilken kurs man vill som relaterar till ens ingenjörsprogram. Jag har till exempel läst kurser inom marknadsföring, etik, interkulturell kompetens och engelska. Dessa kurser får man läsa i fyran och/eller femman.

Sammanfattning

Att plugga till civilingenjör i industriell ekonomi är extra kul (enligt mig) då man får läsa kurser inom många olika områden. Man får en bred utbildning, men kan samtidigt fördjupa sig inom en teknikinriktning. Med färdigheterna man får kan man jobba på en stor variation av företag inom många olika branscher.

Har du fortfarande några frågor eller funderingar om industriell ekonomi på KTH tveka inte att kommentera detta inlägg!

/Aleks