Hoppa till innehåll

Årets första tentaperiod är igång!

Som Maha skrev tidigare om läsåret på KTH så finns det flera tentaperioder under årets gång och idag började den första tentaperioden. Det betyder att alla de kurser som gått sedan terminsstarten har en tenta under de kommande två veckorna. Det är dock inte alla kurser som har tentor som examinationsmoment och vissa kurser slutar inte nu utan fortsätter i nästa period. Istället för tenta kan det vara ett eller flera projekt i kursen och då skrivs ingen tenta, men i och med att man alltid läser två eller tre kurser parallellt så blir det oftast minst en tenta som ska skrivas varje period.

För att hinna plugga allt inför tentan (vilket kan vara ganska mycket) så är det inga lektioner den här veckan. Det kan vara skönt eftersom inget nytt material gås igenom och ligger man lite efter så är det lättare att komma ikapp. Men det kan också vara lite svårt att planera sin pluggtid även fast det inte är några schemalagda lektioner. Exempelvis kan det vara skönt att sitta en hel dag med ett moment i en kurs och verkligen fördjupa sig i det utan att någon lektion ”avbryter”, men å andra sidan är det svårare att hålla koncentrationen en hel dag och det är lättare att bli distraherad av annat. Helt plötsligt kanske det känns väldigt viktigt att städa och att plugget halkar ner på prioriteringslistan…

Bild på KTH-husen på Valhallavägen.
Det är viktigt att ta pauser från tentaplugget och vad passar inte bättre än att njuta av grönskan på campus?! Jag brukar byta studieplats ofta för att det inte ska kännas enformigt. 

Efter tentaperioden börjar dels nya kurser, men vissa längre kurser från första perioden fortsätter också. Ligger en tenta i början av perioden så hinner de kanske skicka ut resultaten innan nästa kurs börjar vilket jag tycker är skönt. Då blir den kursen som ett ”avslutat kapitel”. Om man däremot har en tenta i slutet av tentaperioden, dröjer det såklart innan resultatet kommer upp. Det kan jag tycka är lite retfullt när nya kurser börjar innan de gamla inte är inrapporterade i Ladok (som är ett system för kursresultat som KTH använder). Men, efter en skriven tenta är det bara att försöka blicka framåt. Nu ska jag fortsätta tentaplugga!

/Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.