Årets Nobelpris i Fysik

Varje år tilldelas forskare Nobelpris inom ämnena fysik, kemi och medicin. Vidare tilldelas även Nobelpris inom ekonomi och fred. I år tilldelades tre forskare Nobelpriset i fysik för vidare upptäckter inom ämnet av universums sällsynta fenomen; svarta hål.

Ett svart hål definieras enligt National Encyklopedin som: himlakropp med ett så starkt gravitationsfält att varken strålning eller materia kan lämna den”.

bild på ett svart hål
Första simulerade bilden av ett svart hål av Hotaka Shiokawa. Källa.

Roger Pentos är professor vid Oxford University i Storbritannien. Han visade på hur svarta hål kan bildas genom att använda olika matematiska metoder. Roger Pentos använde sig av Albert Einsteins allmänna relativitetsteori och har sedan 60-talet forskat om svarta hål. Han visade hur svarta hål kan bildas.

Reinhard Genzel och Andrea Ghez är professorer på University of California i USA. De har sen 90-talet lett två separata grupper astronomer och kollat på omloppsbanorna av de starkast lysande stjärnor närmast Vintergatans, galaxen jorden befinner sig i, mitt. Båda grupperna upptäckte att stjärnorna rusar mot ett osynligt och extremt tungt objekt i superfart. Alltså betyder det, enligt dem, att det är ett svart hål i Vintergatans mitt som styr var stjärnorna i vår galax rör sig emot.

bild på de tre nobelpristagare
Bilder på nobelpristagarna av Niklas Elmehed. Källa.

När jag var yngre var jag superintresserad av rymden och älskade att lära mig om saker som just svarta hål. Väldigt intressant att läsa om årets nobelpristagare i fysik. Vill du läsa mer hittar du pressmeddelandet här. På @kthstudent Instagram har Evelina skrivit om Nobelpriset i Kemi. Här hittar du det inlägget.

Kramar /Aleks