Hoppa till innehåll

En vanlig vecka på KTH

Den här veckan är det ju inga lektioner på KTH eftersom de flesta på pluggar till sina tentor nu. Men ”vanliga” veckor utanför tentaperioden är det full fart på campus från kl. 08-17. Lektionerna är oftast två timmar långa vilket betyder att det hinns med två pass på förmiddagen och två pass på eftermiddagen. Mellan 12–13 är det lunchrusning och då gäller det att hinna först till närmast möjliga mikrovågsugn! Ibland brukar jag försöka undvika mikro-hetsen och äta lite senare för att slippa köa, men det kan också vara kul och snacka med sina kursare som också ska värma sin mat!

I grundskolan och gymnasiet hade jag samma schema vecka in och vecka ut, men nu på universitet är det helt annorlunda. Eftersom det går olika kurser i olika perioder så blir det nya scheman hela tiden och ingen vecka är den andra lik. Här kommer två exempel på hur en vecka kan se ut!

En hektisk vecka:

Skärmdump av schema.
En vecka jag fick genomlida förra höstterminen.

Den här veckan gick jag igenom för ganska exakt ett år sedan. Totalt var det 34 schemalagda timmar vilket gjorde att det bara fanns utrymme för 6 timmars eget plugg (med utgångspunkten 40 timmar/vecka). Det finns inte en chans att hinna lära sig så mycket material på bara några timmar, så hur blev det så här? Det beror på att jag läste tre kurser parallellt vilket inte var något jag valde, utan det är så mitt program är uppbyggt under årskurs 2. Arbetsbelastningen var väldigt hög och jag tror inte ens jag gick på alla lektioner bara för att hinna med självstudier också. Det gäller att ha bra studieteknik och kunna planera sitt liv för att ta sig igenom tuffa perioder likt denna. Även fast en lektion är schemalagd, betyder det inte att den är obligatorisk. Det är lätt att drabbas av FOMO, men det gäller att hålla huvudet kallt och lita på sin magkänsla eftersom man helt enkelt måste välja bort en eller flera lektioner.

En lugn vecka:

Skärmdump av schema
En annan vecka från vårterminen förra läsåret.

När det är mycket att göra gäller det alltså att ligga i, men som ni ser på den här lite lugnare veckan, är det bara 16 timmar schemalagt och helt ledigt på fredagen. Det är lätt att fredagen då blir en chilldag, men meningen är att den dagen är till för självstudier. Det går alltså inte att slappa en hel dag, utan det förväntas att man planerar in eget plugg – frihet under ansvar helt enkelt. Eftersom det är upp till en själv hur man pluggar så går det ju att vara ledig på fredagen och plugga på lördagen istället. Detta tycker jag är en klar fördel med att plugga på universitet!

Ett tips är att använda KTH:s schemaverktyg och söka på ett program för att se hur veckorna kan se ut. Sök på program/klass och skriv in exempelvis CENMI1 för att komma till Energi och miljö, åk 1. Det går också att söka på kurser för att se vilka typer av lektioner de innehåller för att få en hint om hur en termin på KTH kan se ut!

/Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.