Hoppa till innehåll

Utbytesstudier del 1/2: Cape Town, South Africa

Under min tid på KTH har jag varit på två utbyten genom KTH, ett i trean och ett i fyran. Idag tänkte jag skriva om mitt först utbyte jag gjorde i Kapstaden, Sydafrika. På söndag ska jag posta om mitt andra utbyte till Illinois, USA.

Varför Sydafrika? 

I trean på KTH får alla studenter skiva en kandidatuppsats (kex). Den skriver man oftast i 2-3 månader under vårterminen. På Industriell Ekonomi skriver man den nästan alltid med någon annan, vilket även jag gjorde. Jag ock min kex-partner fick nys om MFS, alltså Minor Field Studies, där man får ett stipendium (24 tusen kronor per person) för att åka utomlands och skriva sin uppsats. Kravet är att man spenderar minst 8 veckor i ett utvecklingsland och gör sitt projekt inom ett av FNs 17 globala mål från Agenda 2030. Min kex-partner hade under sitt sabbatsår varit och volontärarbetat i en av Kapstadens kåkstäder, så vi tog kontakt med den organisationen direkt. Organisationen, SAVE Foundation, ville ta emot oss och vårt projekt. Därför var det ganska slumpmässigt att det just blev Sydafrika, men jag är så nöjd att det blev så. Detta utbyte skedde alltså inte genom ett universitet utan vi fick fixa allt själva, men fick mycket hjälp av organisationen. 

Vad vad vårt projekt? 

Vi fick jobba med elever från en skola i kåkstaden Dunoon. I kåkstäder bor de fattigaste och mest utsatta sydafrikaner som knappt har pengar, mat, rent vatten, el, och helt enkelt saker som vi tar för givet. Skolan vi jobbade med hade många problem men ett av deras störta problem var elevernas svårigheter i matte. Jag kommer aldrig att glömma chocken jag fick när en 14-årig pojke inte kunde räkna rätt till 50 eller när flera av högstadieeleverna hade svårt med de enklare multiplikationstabellerna. Vårt huvudmål var att programmera ett mattespel till eleverna, som skulle funka som stöd till mattelärarens undervisning. Vi gjorde spelet på olika nivåer och spelet kunde spelas på både engelska samt afrikaans, som är deras modersmål. Vi hjälpte även till med undervisning i datakunskap och matte samt hjälpte ibland till i köket. 

bild på Aleks som undervisar i ett klassrum
En dag kom inte matteläraren så jag fick ta över lektionen

Vad gjorde vi på vår lediga tid? 

Sydafrika har så mycket att erbjuda. Vi la mycket tid på vårt projekt men hann ändå med att utforska Kapstaden och tog flera resor runt södra Sydafrika. Detta hann vi med: 

  • Vi hoppade fallskärm.
  • Vi åkte på tre dagars safari och fick se vilda giraffer, zebror, elefanter, noshörningar och flodhästar. 
  • Vi gick upp för två berg, Table Mountain och Lion’s Head, i både soluppgång och solnedgång.
  • Jag dök med hajar. Detta har alltid varit min dröm och det var helt underbart även om jag var livrädd. 
  • Vi åt massa god mat. Vi grillade (Sydafrikans Braai) varje söndag. Vi va på en browine och teprovning samt flera ost och vinprovningar. Då Sydafrikas kultur består av väldigt många olika kulturer var det mycket olik mat vi fick testa. 
  • Vi gjorde flera ”tours” i staden där vi bland annat fick besöka fängelset där Nelson Mandela var fången. 
  • Vi surfade vid stranden som låg 5 minuter från var vi bodde.
  • Vi åkte ner till den sydligaste punkten av Sydafrika och fick se pingviner, olika hamnstäder, sjukt vacker natur och vilda strutsar. 
Aleks hoppar fallskärm. Hon är i luften utan skärm. Hon ler.
En av de läskigaste och roligaste sakerna jag har gjort.

Sammanfattningsvis

Det 8 veckorna som jag och min kex-partner Emelie befann oss i Kapstaden var riktigt lärorika och roliga. Vår kandidatuppsats bidrog till förbättrad mattundervisningen på skolan vi jobbade på och vi fick verkligen se en  helt annan värld när vi befann oss i kåkstaden. Man tar så mycket för givet, och ändå var barnen på skolan de gladaste och härligaste barn jag har träffat. Vi fick även se Sydafrika och uppleva deras breda kultur. Jag hade det så kul och fick uppleva så mycket. 

Ta möjligheten att åka på utbyte genom KTH! Det är värt det! Kan du inte göra det rekommenderar jag att åka på semester eller volontärarbeta i Sydafrika. 

Kramar /Aleks

4 reaktioner till “Utbytesstudier del 1/2: Cape Town, South Africa”

Kommentarer är stängda.