SACO-mässan: tre år senare

För tre år sedan intervjuade Oscar, en före detta studentbloggare, gymnasieelever på SACO-mässan i Stockholm. Inlägget hittar du här. Två av de gymnasieeleverna, Amanda och Johanna, började sedan på KTH. Amanda började plugga till Civilingenjör i Datateknik och Johanna började på Civilingenjörsprogrammet i Farkostteknik. Jag fick tillfället att intervjua dem angående SACO-mässan och vad som hände sen.

bild på amanda och joganna på sacomässan tre år sen
Johanna och Amanda på SACO -mässan tre år sen!

Hur minns du besöket på mässan?

Amanda: ”Ärligt talat minns jag inte mycket. Det är så mycket som hänt sedan det där besöket att jag känner mig som en helt annan människa. Det jag minns är hur överväldigande det var med alla montrar och folk som ryckte i en. Jag minns också hur jag var helt bestämd att KTH var skolan jag skulle till, mitt mål med mässan var bara att ta reda på vilket program jag ville. Väl på mässan hittade jag massor av andra alternativ som jag funderade över, men till slut blev det ändå KTH.”

Johanna: ”Det var en dag jag sett fram emot länge, och jag kommer ihåg att jag inte blev besviken. Jag minns att jag fick en väldigt bra bild av studentlivet i allmänhet, och att få se utbudet av utbildningar och få veta mer om hur det är att vara student var oslagbart!”

Vad hände sen?

Amanda: ”Efter mässan var det många tankar som snurrade. Jag tillbringade en hel del tid med att läsa i kataloger och på hemsidor för att försöka samla tankarna något. Jag var på öppet hus först i Lund (där jag tyckte att det öppna huset var så dåligt att jag valde bort skolan bara på grund av det) och sedan på KTH. De två upplevelserna var helt skilda och bara stämningen på de två skolorna gjorde att jag verkligen bestämde mig för att KTH skulle bli min skola.”

Johanna: ”Jag började på farkostteknikprogrammet på KTH! Har påbörjat mitt tredje år där nu.”

Hur valde du din utbildning?

Amanda: ”När jag väl valt KTH så visste jag fortfarande inte alls vad jag ville plugga. Jag velade mycket fram och tillbaka, men bestämde mig till slut när jag pratade med studenter på det öppna huset. Det låter som en konstig anledning, men jag valde det program som hade mest matte och problemlösning, men där jag inte behövde läsa en massa fysik (jag tycker inte alls om fysik). Då var datateknik det perfekta valet, vi läser mängder av matte (även om den är av lite andra sorter än andra program), men inte en enda högskolepoäng fysik.”

Johanna: ”Jag hade såklart hört talas om KTH sen lång tid tillbaka och ett par studiebesök där gjorde att jag fick ännu bättre intryck av skolan och utbildningarna. Jag minns att jag på väg hem från ett av besöken tänkte att jag ville börja plugga där redan dagen efter.”

Är du nöjd med ditt val av KTH och program?

Amanda: ”Det här är faktiskt en svårare fråga än man skulle kunna tro. Mitt svar måste ändå vara att jag är jättenöjd med den utbildning jag valde, men om jag skulle valt idag så hade jag nog inte valt som jag gjorde då. Hade jag valt idag så hade jag valt teknisk matematik, men den linjen fanns inte för snart 3 år sedan när jag skulle välja. Å andra sidan skulle jag, om jag inte valde datateknik, gå miste om min fantastiska sektion. Den skulle jag inte byta bort för någonting. Sammanhållningen och gemenskapen är vad som kan ta en igenom tunga perioder i skolan.”

Johanna: ”Absolut! Utbildningen är krävande men jag känner att jag utvecklas, och gemenskapen jag fått med mina kompisar och allt kul studentliv vi haft (innan corona såklart) har gjort att jag känner att även det omöjliga är genomförbart.”

bild på Amanda lekandes med kompisarna på borggården
Amanda under mottagningen
Amanda under mottagningen med sina data-kompisar

Hur det känns att tänka tillbaka på den tiden när du besökte mässan?

Amanda: ”Å ena sidan känns det så otroligt länge sedan. Det är bara tre år, men det känns som en evighet. Förmodligen beror det på hur mycket jag lärt mig och upplevt under de här åren och hur mycket jag därför vuxit som människa. Å andra sidan känns det som att det var igår. Så mycket av de känslor jag hade då har jag nu igen. Jag sitter mitt uppe i mitt masterval med nästan lika mycket beslutsångest som då även om jag känner mig så mycket närmare mina drömmar och min framtid nu.”

Johanna: ”Jag visste redan då att jag ville söka en utbildning redan nästa år, vilket jag också gjorde. Och jag har utvecklats mycket sen dess, både kunskapsmässigt och personlighetsmässigt.”

/Aleks