Varför valde jag mitt program? Intervju med sex KTH-studenter (del 2/4)

Del 1 av intervjuerna hittar du här! KTH-studenterna svara på varför de valde KTH och Stockholm.

Ann-Catrin: Civilingenjör och Lärare

porträttbild på Ann-Catrin”Sen högstadiet har jag alltid älskat att hjälpa mina vänner i skolan med framförallt matte. Läraryrket har jag alltid funderat på, men någonstans har jag känt att plugga till lärare inte känns värt studietiden på 5 år. Min attityd ändrades då jag upptäckte att ”civilingenjör och lärare” existerar. Jag får alltså 2 examen på 5 år, där båda hade tagit 5 år vardera. Det var alltså läraryrket som drog in mig och civilingenjör är en stor bonus. Det gör att jag har ännu fler yrket att välja mellan efter examen.”

Amanda: Civilingenjör i Medieteknik

porträttbild på Amanda”Jag minns att jag gick in på kth.se och läste igenom alla utbildningar och vad de innebar. Jag försökte att inte sålla bort utbildningar bara för att namnet på utbildningen inte intresserade mig. Efter att ha läst om utbildningarna och de kurser de innehöll var det medieteknik som intresserade mig mest.

Jag läste musik på gymnasiet och tänkte att det skulle bli intressant att lära sig mer om den tekniska biten inom ljudlära.”

Lou-Lou: Civilingenjör i Datateknik

porträttbild på Loulou”Det var nästan av en slump jag hamnade på Datateknik. När basåret närmade sitt slut stod jag mellan valet av Datateknik och Industriell Ekonomi. Jag tyckte det var ett omöjligt beslut med tanke på att jag inte hade ”testat” på något av dem, och ännu mindre veta om jag skulle tycka om det eller inte. Men livet är fullt av sådana beslut, och ibland har man bara magkänslan att gå på. Det är heller aldrig för sent att byta inriktning, vilket är bra att komma ihåg. Jag valde Datateknik i slutändan eftersom att jag kände att det passade mina största intressen bäst samtidigt som det gav bra framtidsutsikter. Jag har hållt på med konst och kreativt skapande hela mitt liv, samtidigt som jag också tyckt om logiskt tänkande och vetenskap. Dessa intressen kändes spretiga just då, men idag ångrar jag inte mitt val en enda sekund.”

Anna: Civilingenjör i Teknisk Kemi

porträttbild på Anna”Under gymnasiet fick jag upp ett intresse och en nyfikenhet för kemi samtidigt som jag alltid har gillat teknik. Ingenjörsyrket kände jag var en bra grund för att kunna vara med och lösa problem inom allt från miljö till framtida material. Efter att jag hade bläddrat i massvis av utbildningskataloger så åkte jag ner till Öppet hus på KTH. Där pratade jag med både studenter och studievägledare och blev helt såld, både gällande utbildningen och KTH som universitet.”

Tamas: Civilingenjör i Maskinteknik

bild på Tamas framför en bil”Från grunden har jag ett otroligt tekniskt intresse, speciellt vad gäller fordon och mekanik. Jag var intresserad av att välja ett program som gav mig bäst möjlighet att kliva in i och kunna driva förändring i fordonsbranschen.

Dessutom är maskinteknik otroligt brett, med många valmöjligheter vad gäller mastern – detta tillät mig att skräddarsy programmet mot det som jag var mest intresserad av och tyckte var roligast!”

Andrea: Civilingenjör i Samhällsbyggnad

Profilbild på Andrea”Jag började först på farkostteknik direkt efter gymnasiet efter att ha gått natur miljöprogrammet. Men jag insåg ganska fort att det jag var intresserad av inte var tekniken i fordonen utan mer vad dem gör för samhället. Jag kom ganska snabbt fram till att det nog var samhällsbyggnad som passade mig. Att bygga och planera städer ser jag lite som att bygga och planera framtiden. Samhällsbyggnad har många bra kurser och det är många företag som har föreläsningar i de olika ämnena, vilket gör att det man läser känns förankrat i verkligheten. ”

2 reaktioner till “Varför valde jag mitt program? Intervju med sex KTH-studenter (del 2/4)”