Hoppa till innehåll

Att skriva omtenta

Att få ett F på ett delmoment, uppsats eller tenta skulle jag nog ändå säga händer alla som går på KTH. I dagens inlägg har jag tänkt att skriva om vad som faktiskt händer när man får F, hur många gånger jag har fått F och vad man kan göra åt ett F.

Vad händer om man får F

Om man får ett F är det inte så farligt. Det är inte som på vissa andra utbildningar att man blir spärrad direkt och får gå om ett halvår. Vissa utbildningar på KTH har dock spärrar som att du får max ha kuggat ett visst antal kurser för att börja skriva ditt kandidatarbete eller börja mastern. Jag har dock personligen aldrig haft problem med detta, och jag har kuggat många tentor. Vidare, om man kuggar många kurser så kanske man inte blir berättigad till CSN så man ha koll på det om man kuggar flertal tentor.

Om man kuggar en tenta eller ett delmoment som ett projekt eller uppsats får man helt enkelt göra om det. Omtentor brukar ges minst en gång extra, utöver den vanliga examinationen per år. Vissa omtentor, oftast för kurser många program på KTH läser, går många gånger på år. Man får alltså plugga och skriva tentan en gång till.

Kuggar man ett delmoment kan olika saker hända. Ibland kan man ganska snabbt, till exempel samma dag eller vecka, få en ny chans att klara den. Oftast brukar man säga att man får en komplettering då – att om man fixar några saker så blir man godkänd. Andra gånger, måste man vänta några månader, eller max ett år. Oftast brukar man dock få minst en chans två gånger per år att klara uppgiften.

Det har hänt några gånger att jag inte har fått godkänt (komplettering) på en programmeringsuppgift, men har ändrat på saker och redovisat lite senare i veckan och blivit godkänd. En gång har jag till och med lyckats få komplettering på en komplettering på en kurs, Numerisk Analys, som jag tyckte var svår och jobbig.

Mina omtentor

Jag har kuggat massa tentor. Jag har skrivit tentan i Flervariabelanalys 4 gånger, Mekanik 2 gånger, Språkteknologi 3 gånger och Sannolikhet och Statistik 4 gånger innan jag klarade dem. Jag har även fortfarande inte klarat tentan i Mikroekonomi efter att ha skrivit den 4 gånger. Jag kommer skriva omtenta i den kursen i januari. Ibland klickar man inte med vissa kurser och allt blir bara så svårt.

Steget vidare

Jag brukar inte direkt bli så glad när jag får ett F, även om jag vet att det tillslut löser sig. Jag har tyckt att det jättejobbigt att tenta om vissa kurser som jag verkligen tycker är supersvåra. En av kurserna, Flervariabelanalys, har många KTH-studenter svårt för. Därför införde KTH kvällsseminarier i kursen. De var för dem som hade kuggat kursen och ville öva mer, tillsammans med en lärare, en gång i veckan. Jag hade också ”turen” att en av mina bästa kompisar också hade kuggat kursen så vi satt och pluggade tillsammans inför omtenta. Tillslut, efter 4 försök klarade jag kursen och var superglad!

bidl på utdrag från Ladok där det står att Aleks har fått E på Flervaraiabelanalysen
Äntligen blev jag godkänd!

När jag pluggar till omtentor brukar jag alltid tänka att jag borde plugga på ett annat sätt än sist. Rörde jag inte boken förra gången lär jag mig nog ganska mycket av att läsa den. Kollade jag endast på boken och inte föreläsningsanteckningarna kanske jag borde se över dem. Den strategin brukar funka bra, men det gäller ju också att man gör det ordentligt.

Sammanfattningsvis

Att få en omtenta är inte hela världen, även om det såklart är superjobbigt. Jag tycker att det är helt okej att man har svårt för vissa kurser och att man behöver extra tid att greppa materialet till tentan. Jag har haft flera omtentor, men kommer att klara KTH på fem år. Har du några frågor eller funderingar i ämnet så kommentera gärna!

Styrkekramar /Aleks

2 reaktioner till “Att skriva omtenta”

Kommentarer är stängda.