Betyg är viktigt – men inte allt!

Aleks skrev ett jättebra inlägg om hur det fungerar med betyg på KTH och jag tänkte helt enkelt spinna vidare på det!

När jag gick i högstadiet kom det nya betygssystemet med A-F istället för IG, G, VG och MVG. Det påverkade mig ganska mycket och det var då jag började satsa på skolan. Senare i gymnasiet kändes det mer och mer viktigt att få bra betyg, eftersom jag visste att jag ville plugga vidare. Ibland kändes det till och med viktigare att få bra betyg än att ha roligt under gymnasietiden. Så går du sista året på gymnasiet, glöm inte att stanna upp ibland och uppskatta något som är lätt att ta för givet!

Hur viktigt är det med betyg?

Eftersom det var så viktigt för mig att få höga betyg i gymnasiet, kändes det till en början jobbigt att få lägre betyg på universitet. Nu när jag gått på KTH ett tag, har jag insett att det är helt rimligt att mitt betygssnitt är lägre, eftersom svårighetsgraden också är högre. I och med mina erfarenheter från gymnasiet känner jag också att jag kan slappna av mer och njuta av studietiden. En annan sak jag uppskattar är den avslappnade mentaliteten hos mina kursare när det kommer till betyg. Visst finns det stressiga perioder, men jag känner inte att det är någon betygshets bland de jag pluggar med vilket gör det mer avslappnat och roligt att plugga!

Summan av kardemumman är att betyg är viktigt – men inte allt! Lägg ribban på en nivå som är rimlig, istället för att sikta för högt och bli besviken senare. Aleks skrev ett inlägg förra veckan om vad som händer om man får F, så kolla gärna in det för att se hur icke-godkänt fungerar på universitetet!

/Adam