Reportage: Natalie i Södertälje

Nästa campus att presentera är Södertälje. Jag ska träffa Natalie, men eftersom vi båda råkar vara norr om stan, träffas vi på KTH i Kista. Vi möts utanför studentexpeditionen och letar efter en bra sittplats. Det hittar vi nästan direkt vilket vi båda inser är fördelen med ett mindre campus. Men hur hittade Natalie till KTH?

Bild på Natalie utanför KTH i Kista.

–  Jag pluggade naturvetenskap i Stockholm och visste att KTH är ett stort universitet som är högt rankat. För att få reda på mer gick jag på SACO-mässan och pratade med studenter, men jag läste också utbildningskatalogen som jag fick med mig hem. Till slut föll valet på industriell teknik och hållbarhet i Södertälje.

Att utbildningen till stor del ligger i Södertälje beror på att den riktar in sig på utmaningar inom näringslivet och industrin. Utöver matte, programmering och ekonomi så läggs stort fokus på system, hållbarhet och framtiden.

–  Även fast vi håller till i Södertälje finns allt du behöver för utbildningen. Sen är några delar av utbildningen på campuset i Stockholm, men jag har uppskattat att det har varit ett miljöbyte. Södertälje är öppet och luftigt, och i KTH-huset är det högt i tak och inte så trångt. Många av våra kurser involverar studiebesök hos industrier och vi får se allting från nära håll, men också hjälpa till att analysera olika delar av stora företag, bland andra Scania och Astra Zeneca.

”Det är nära till näringslivet som är en stor del av utbildningen”

Industriell teknik och hållbarhet är en av de nyaste utbildningarna på KTH och programmet skapades just för att knyta an de två begreppen. Det kan låta som en enkel idé, men i praktiken finns många svårigheter med att skapa hållbara produktionssystem. Det gäller att hitta argument som stödjer sådana system och som ingenjör handlar det inte bara om att göra dataanalyser och skapa modeller, det gäller också att lägga fram argumenten på rätt sätt för att nå ut till målgruppen man vill åt.

Vad var viktigt för dig när du skulle söka utbildning?

–  Det viktigaste för mig var att jag skulle vara nöjd över mitt val och att arbetsmarknaden skulle passa mig. Mitt tips till dig som funderar på utbildning är att kolla vilka ämnen du tycker om och vad du kan tänka dig studera de närmsta åren. När det finns så många möjligheter med mässor och sociala medier, passa på att ställa fler frågor, speciellt till de som redan studerar det ämnet du är intresserad av. Det är också bra att göra en lista med för- och nackdelar för att få en överblick.

KTH-huset i Södertälje.

Själv tycker jag utbildningen låter jätteintressant och hade jag bott närmre Södertälje är chansen stor att valet hade följt på Industriell teknik istället. Det är alltid lika kul att höra från andra studenter hur det är att plugga deras utbildningar, så jag säger tack till Natalie och kommer definitivt kolla in KTH Södertälje när jag har vägarna förbi nästa gång!

/Adam

2 reaktioner till “Reportage: Natalie i Södertälje”

Kommentarer är stängda.