Reportage: Lydia i Stockholm

Sista campuset i reportageserien har jag nämnt tidigare och det är vårt huvudcampus. Mittemellan Vasastan och Norra Djurgården i Stockholm ligger de flesta husen som tillhör KTH. En som pluggar där är Lydia som går civilingenjörsprogrammet i Medicinsk teknik. När hon valde utbildningen hade hon tre ord i åtanke: ledarskap, biologi och fysik och den utbildning som kombinerade alla tre var just Medicinsk teknik. Men varför valde hon KTH?

–  KTH är den äldsta och högst rankade tekniska högskolan i Sverige. Detta innebär att den haft möjlighet att bredda sin kompetens så att alla utbildningar och kurser avnjuter hög kvalité, så när man examineras kan man vara säker på att man har förvärvat de relevanta kunskaperna som krävs. Skolan vet vad en student behöver för att lyckas ute i arbetslivet och ger även möjligheter till att utvecklas vidare akademiskt om man så vill.

En bild på Lydia.

Även fast Stockholm är en storstad finns det många fina miljöer att upptäcka. Trots att det oftast är mycket människor i rörelse, ligger campus lite mer avsides vilket gör att miljön känns mer personlig. Det är en av sakerna som får Lydia att trivas – att hon aldrig känner sig ensam. På väg till en föreläsning träffar man många studenter och föreläsare på vägen. Extra fint är det under soliga höstdagar när växtligheten på de historiska byggnaderna ändrar färg.

”Idag är jag så glad att jag valde denna väg, det har varit utmanande men så givande.”

Innovativt program och kopplingen till näringslivet

Utöver grunder i matematik och fysik kommer den medicintekniska profilen med kurser inom bioteknik, entreprenörskap och kvalitet och regelverk. På frågan om det finns någon kurs som varit roligast svarar hon så här:

–  Förra året hade vi en intressant projektkurs där vi fick utveckla en egen idé. Där fick vi använda oss av de kunskaper som vi lärt oss under tidigare kurser och sedan applicera dem för att utveckla något nytt och innovativt med hjälp från handledare. I slutet av projektet fick projektgrupperna visa upp sin idé för andra på skolan, allt från lektorer till KTH innovation. Så kul!

Entrén till campus Valhallavägen.

KTH Innovation är ett nav för innovation och entreprenörskap med grundidén att överskridande samarbete gör att vi kan hitta lösningar på samhällets utmaningar. Här går det att få hjälp med idéer eller till och med starta upp ett företag. Det behövs inga förkunskaper utan bara en bra idé som kan bidra till ett bättre samhälle. Lydia tror att KTH:s geografiska placering gör att de har koll på näringslivet och dess utveckling. Avslutningsvis tipsar hon om att gå in på hemsidan och läsa om utbildningarna och ställa de mot varandra genom jämförelseverktyget, men det viktigaste att ha med sig är att man ska våga söka och våga prova!

”Fördelarna är många – det är en så bra skola och en bra stad!”

/Adam