Hoppa till innehåll

Vägar in på KTH: Högskoleprovet

Det finns olika sätt att ta sig in på KTH där en av dem är högskoleprovet. Imorgon kommer jag även att skriva om basår/termin och i övermorgon om öppen ingång.

Högskoleprovet är ett prov som ges två gånger per år och resultatet kan användas för att ta sig in på högskolan. Provet är uppdelat i en verbal (svenska och engelska) och en kvantitativ (matte och logik) del. Det varierar hur stor andel av studenter som tas in på utbildningar på KTH baserat på högskoleprovet, men jag skulle säga runt 33%. 

Jag skrev högskoleprovet två gånger i gymnasiet men det gick sådär och mina resultat var inte ens nära till att komma in på industriell ekonomi. Jag pluggade aldrig till provet, vilket då man borde göra haha. Jag valde istället att fokusera på att få höga betyg, vilket gick bra.

bil på de senaste antagningen och hp resultat som krävdes för olika program på KTH
Här är de program på KTH med högs högskoleprovsantagning i Urval 1 HT 2020. Mer statistik kan du hitta på denna länk. Observera att statistiken varierar från år till år.

I år är ju situationen lite annorlunda på grund av COVID19-pandemin. Därför så har en åldersgräns på 19 år (du får även fylla 19 under 2021) införts och en gräns på 70 000 personer som får skriva provet. Det är alltså fler deltagande än sist, men det finns ändå en gräns. Anmälan till provet öppnar den 12 januari och stänger antingen när platserna fylls, eller den 18 januari 23:59. Provet kommer att delas upp i två provtillfällen: 13 mars och 8 maj med 35 000 deltagande per tillfälle. Det kostar 450kr att ta provet, vilket betalas vid anmälan. Du hittar mer information på denna hemsida. 

För att förbereda dig inför högskoleprovet kan du till exempel använda högskoleprovguiden (länk till hemsidan) eller boken ”Den kompletta guiden till högskoleprovet” där du kan träna på gamla prov och få in det rätta tänket.  

bild på högskoleförberedande quizz hittat i Åhlens
Hittade också av en slump detta spel på Åhléns, dock har jag inte koll på hur bra det är

Att skriva högskoleprovet kan vara lite jobbigt då man måste pluggat till ett till prov utöver skolan. Däremot, om man känner att man inte kommer ha tillräckligt höga betyg för att komma in på sin drömutbildning, är det värt att satsa!

Kör hårt! /Aleks

2 reaktioner till “Vägar in på KTH: Högskoleprovet”

Kommentarer är stängda.