Skillnader mellan gymnasiet och högskola

Vad är de största skillnaderna mellan att gå på gymnasiet och högskola? I detta inlägg listar jag en del saker som blir nya för en när man börjar plugga på högskola.

Man måste köpa kurslitteratur:

• När ett ämne på gymnasiet utgår från en viss bok, så kommer skolan förse en med det. På högskola däremot måste man införskaffa tillhörande kurslitteratur på egen hand.

Icke-obligatoriska föreläsningar:

• På gymnasiet kräver i princip all undervisning obligatorisk närvaro. På högskola är fallet till större delen inte så. Det är upp till dig att lägga upp din studietid och välja vad du vill närvara på och inte, vilket också leder mig in på nästa punkt…

Mer ansvar:

• Ju mer frihet du får, desto mer ansvar har du. På högskola ansvarar du för att planera dina studier så att du hinner med det som förväntas av dig. Ingen lärare kommer att påminna dig om du till exempel inte lämnat in något än.

Lunch måste du fixa själv:

• Det allra vanligaste är att man tar med sig matlåda, men då och då unnar sig många en lunch på restaurang :).

Du läser färre kurser i taget:

• På gymnasiet läser man rätt många ämnen samtidigt, här på KTH läser man två kurser (ibland tre) samtidigt.

Ditt schema ändras oftare:

• På gymnasiet har man samma schema läsåret ut. Här på KTH är läsåret uppdelat i fyra perioder, vilket innebär att du får ett nytt schema varje period. Alltså mer variation!

Större klasser:

• Från att gå i en klass om ca 30 personer på gymnasiet, kommer klasserna på högskola vara mellan 70 till 150 personer.

Man hjälps åt mer:

• Att sitta fler tillsammans och både plugga och hjälpas åt förekommer allt mer när man pluggar på högskola. Detta var i alla fall något jag saknade under gymnasiet.

/Maha