Hoppa till innehåll

Matte och Fysikprovet

Igår stängde KTH-antagningen inför höstterminen 2021! Så glad för er som valde att söka KTH och jag hoppas att ni kommer in på er drömutbildning!

bild på ballonger och konfetti

Tyvärr får man aldrig någon ro haha för idag öppnade nämligen anmäla till matte och fysikprovet. Därför tänkte jag svara på 10 snabba frågor om provet!

 1. Vad är matte och fysikprovet? Provet är ett gemensamt antagningsprov till några utvalda utbildningar och lärosäten. För dig som är behörig till utbildningen ger detta ytterligare en möjlighet, utöver urvalsgrupperna för gymnasiebetyg och högskoleprov, att konkurrera om en plats. Med godkänt provresultat deltar du i ytterligare en urvalsgrupp.
 2. Vem får skriva provet? Du som har sökt en utbildning med provet som antagningssätt och är behörig till den utbildningen.  
 3. Vilka utbildningar på KTH använder provet som antagningsalternativ? Elektroteknik (300hp), Farkostteknik (300hp), Materialdesign (300hp ), Teknisk fysik (300hp), Teknisk matematik (300hp) och Datateknik, Kista (180hp).
 4. När är provet? 22 maj kl. 9-16.
 5. Var kan man skriva provet? Endast i Göteborg (på Chalmers), Stockholm (på KTH) och Luleå (på LTU).
  bild på ett klassrum på KTH
  Så här kan en provsal på KTH se ut
 6. När stänger anmälan? 6 maj
 7. Hur mycket kostar det att skriva provet? 100kr (som betalas i samband med anmälan)
 8. Vad kommer komma på proven? Du kommer skriva ett prov i matte (3h) och ett i fysik (2h). På denna länk hittar du områdena som kan komma på provet.
 9. Hur länge gäller provet? Bara det år du skriver det. 
 10. Var anmäler jag mig? På denna länk!

Har du några fler funderingar är det bara att gå in på matte och fysikprovets hemsida eller kommentera detta inlägg! Annars tipsar jag  verkligen dig som vill söka nån av de berörda utbildningar att skriva provet för att ha större sannolikhet att komma in på din drömutbildning! Kramar /Aleks