Aleks fem år på KTH: Boende

Hejsan! Detta inlägg har jag delat upp i två olika delar. Först tänkte jag gå genom mina tips på hur man kan hitta boende i Stockholm för att sen berätta exakt hur jag hittade mina boenden och vad jag tyckte om dem.

Att söka boende

Det finns många olika sätt att hitta boende i Stockholm. Jag har personligen aldrig tyckt att det har varit ett problem att hitta boende, även om det såklart har tagit tid. Jag delade upp mina tips i två kategorier: bostäder man kan hyra generellt, samt de som är ägnade endast för studenter.

Hyra rum eller lägenhet

• Blocket.se: Finns annonser om uthyrning och man kan själv lägga ut en annons om att man söker boende. Jag gjorde detta och fick massvis med svar.
  • Bostaddirekt.com: Rekommenderar starkt, här hittade jag mina två inneboendeställen.
  • Andrahand.se: Hyr rum och lägenheter i andrahand.
  • Facebook: Finns massa grupper där folk hyr ut rum och lägenheter. Tips är att bli medlem i studentbostadsgrupper som Idun, Jerum, Kungshamra och Forum.
  • Bekanta: Posta på Facebook att ni söker boende så kanske nån känner nån som behöver hyra ut. Många tycker att det kännas lite tryggare att hyra ut till en kompis kompis så är ett bra sätt att hitta bostad.
  • Bostadsförmedningen: Det tar lång tid att få bostad här så ställ er i kön så fort ni fyller 18 år. Ibland finns det speciella ungdomsbostäder för personer under till exempel 25 där lägre köpoäng krävs.
  • Privata hyresköer: Vissa hus har privata hyresköer så försök hitta dessa och/eller kontakta hyresvärden. Aldrig testat, men har kompisar som lyckades få ett rum supernära campus på detta sätt.
  • Byggvesta.se: Man kan hyra fräscha lägenheter hos dem, men de har dyrare hyra. De har även lägenheter endast för studenter som har kortare kötid.

Studentbostäder

• SSSB.se: Man kan hyra korridorsrum samt lägenheter. Man kan stå 90 dagar i kö innan man blir kårmedlem på KTH så ställ er i kön nu! Rekommenderar starkt. Väldigt många studenter bor genom SSSB.
  • SSSB andrahandskontrakt: Många studenter som åker på utbyte vill hyra ut sitt rum/lägenhet i andrahand. Detta måste de göra till en student vilket gör att det kan vara färre personer som söker dessa bostäder. Oftast annonserar studenterna via Facebook så håll utkik där.
  • Akademiskkvart.se: En uthyrningssida för studenter, så hyrorna ska till exempel vara anpassade till studenter.
  • Bostadsförmedlingens studentbostäder: är lättare att få en de ”vanliga” hyreslägenheter. Ofta kortare kontrakt.

Mina boenden

Då jag inte kommer från Stockholm utan gick i skolan i Linköping så behövde jag flytta till Stockholm när jag kom in på KTH. Eftersom jag tidigare än antagningsbeskedet fick reda på att jag fick 22,4 i meritvärde var jag väldigt säker på att jag skulle komma in och kunde söka boende innan alla andra.

bild från mitt flyttkaos från mitt tonårsrum
Flyttkaos när jag skulle flytta från mitt tonårsrum

Inneboende i Södermalm och Solna

Det två första boenden jag hade det första halvåret i Stockholm hittade jag genom Bostaddirekt. När jag precis innan skolstarten flyttade till Stockholm flyttade jag in i ett litet rum på Södermalm hemma hos en trevlig äldre dam. Detta ställe låg ett fåtal tunnelbanestationer från KTH, hade en rimlig hyra (4000kr/månaden) och verkade perfekt. Däremot visade det sig att lägenheten hade vägglöss och jag var allergisk mot betten vilket ledde till både missär och en snabb ny flytt.

Som tur är hittade jag efter bara några veckor en familj på två i Solna som ville hyra ut sitt rum (4000kr/månaden) till mig precis i Solna Centrum. Detta boende var bättre då jag slapp vägglössen, men hade några andra nackdelar. Jag trivdes inte riktigt med familjen som var extremt orenliga. Därför spenderade jag mestadels av min tid i skolan eller hos vänner och sökte aktivt ett nytt bättre ställe att bo på.

Även om de två ställen jag har bott inneboende på har varit sådär har jag flera kompisar som har trivts jättebra att bo inneboende och bodde så flera år. Därför tycker jag det är ett rimligt alternativ för dig som är ny i Stockholm och inte har råd med en superhög hyra.

Korridorsrum på Gärdet

Med cirka 220 köpoäng hos SSSB lyckades jag få ett rum på Jerum på Gärdet (3700kr/månaden). Det var ett litet korridorsrum på 17kvm där jag delade kök med andra studenter från olika universitet. Det var så himla skönt att ha ett helt eget rum och badrum. Jag tycker även att lägenheten låg väldigt bra till i Stockholm då jag kunde gå och cykla till skolan. Det var även supernära till centrum och Östermalm vilket var smidigt. Här trivdes jag superbra, speciellt då en av mina bästa kompisar bodde extremt nära och vi kunde hänga hela tiden. Jag bodde här i straxt över 2 år tills jag tröttnade på att dela kök med massvis andra personer och ville bo större då min pojkvän ofta hängde hemma hos mig.

Etta och trea i Bergshamra

I mitten av trean på KTH bestämde jag mig för att jag ville flytta till en studentetta, även denna gång genom SSSB. Jag hittade en etta i Kungshamra, ett studentområde i Bergshamra, som mina cirka 600 köpoängen lyckades få. Jag trivdes jättebra både i området, med storleken på lägenheten och med min pentry. Bergshamra ligger även 2 tunnelbanestationer från KTH vilket var supersmidigt.

Efter knappt ett år i ettan flyttade jag ihop med min pojkvän i en trea i samma område. Lite kul för vi flyttade bokstavligen till huset bakom. Denna trea fick vi genom min pojkväns köpoäng. Han hade straxt över 1000 köpoäng, men vi tror att han även hade kunnat få den med färre poäng. Här ska vi fortsätta bo då hyran är extremt låg (6600kr/månad så 3300kr/person). Vi kan bo kvar även om vi inte är studenter längre då min pojkvän ska doktorera på KTH.

Hoppas att du känner att du har fått tips på hur du kan söka boende i Stockholm som student. Jag hoppas jag har gett dig en bild på hur en students boendesituation kan se ut under studietiden. Ha en fortsatt trevlig dag! /Aleks