Aleks fem år på KTH: Mina sommarlov

I dagens inlägg tänkte jag skriva om hur jag har spenderat mina sommarlov (och varför) för att du kan få en bild av hur en KTH-students sommarlov kan se ut.

Innan KTH

Sommaren efter studenten och innan jag började på KTH fick jag mitt första (nånsin) jobb. Jag jobbade 5 veckor med uteskötsel på SAAB i Linköping. Inte ett glamoröst jobb, men det var värt att ha dem pengarna jag tjänade tills när jag flyttade till Stockholm. Jag fick även beskedet att jag kom in på KTH under denna tid så jag började försöka söka boende i Stockholm. Jag gjorde inget plugg eller matte under sommarlovet. Det är viktigt att komma ihåg att du inte förväntas att plugga nån extra sommarmatte eller nått innan du börjar, så det är värt att chilla och/eller jobba. Förutom att jobba åkte jag även till Polen för att hälsa på min familj och till Singapore med mina föräldrar för att turista.

bild på Singapore skyline
Sigapore. Så sugen på att åka dit igen!

De sista två veckorna innan skolan började flyttade jag till Stockholm och var med i mottagningen. Även om mottagningen inte är obligatorisk rekommenderar jag dig att vara med för det var så himla kul!

Mellan år 1-2

Efter min sista tenta fortsatte jag jobba så mycket som möjligt på mitt extrajobb som bemanningskonsult på Instajobs. Jag jobbade på väldigt många studentmottagningar och sommarfester under de första 2-3v av sommarlovet. Sen åkte jag en månad till USA. Jag hälsade på mina kompisar och familj i Wisconsin, men var även i Chicago och New York. I slutet av sommaren var jag fadder i mottagningen vilket var galet roligt.

Mellan år 2-3

Jag jobbade ingenting denna sommar utan spenderade den i Polen, på Möja i skärgården och i Marocko. Det roligaste äventyren var definitivt windsurfing i Polen och surfing i Marocko. Då jag inte hade klarat en tenta i Mekanik så pluggade jag även till den omtenta som jag skrev i augusti (och klarade!).

Mellan år 3-4

Denna sommar postade jag mycket på @kthstudent. I övrigt spenderade jag sommaren med att semestra ett flertal resmål. Jag seglade till exempel till Visby med en kompisar, besökte Sandhamn i Stockholms skärgård, åkte till Norge och Polen med mina föräldrar, samt vandrade en del av Kungsleden. Mot slutet av sommaren var jag åter med och organiserade Mottagningen för nya studenter.

Mellan år 4-5

På grund av COVID-pandemin semestrade jag spontant och endast i Sverige. Jag hann besöka Åre, Visby, Västervik och Gävle med mina kompisar/sambo. Utöver det gjorde jag som vanligt några friluftlivsaktiviteter. Jag seglade i Stockholms skärgård och vandrad Padjelantaleden. Denna sommar, förutom att posta på @kthstudent Instagram  jobbade även med ett projekt på KTH som gick ut på att införa mångfald och inkludering i en kurs.

bild på Aleks och hennes tre kompisar i kajaker
Paddlade kajak på Ottsjö i Åre

Mellan KTH-jobb

Denna sommar valde jag att trycka in så mycket kul som möjligt och jobba så lite som möjligt. Därför har jag gjort/planerat allt ifrån vandringar och seglatser till besök av min hemstad Linköping och poolsemester i Gran Canaria. Eftersom heltidsjobb väntar efter sommaren prioriterar jag att vila ut ordentligt så jag kan känna mig redo för en nystart till hösten.

Även om mina somrar inte representerar alla KTH-studenters somrar hoppas jag att du får en bra bild av hur en sommar kan se ut som student. Sen tycker jag det är viktigt att höra om studenter som inte spenderar 10v under sommarlovet till att jobba eller plugga. Har du några frågor eller funderingar är det bara att kommentera! Kramar /Aleks