Hoppa till innehåll

Aleks fem år på KTH: Vad jag önskar att jag visste när jag började på KTH

Först och främst hoppas jag att du får en fin och somrig vecka! I dagens inlägg tänkte jag skriva ner några tankar om vad jag önskar att jag visste när jag började plugga på KTH. Det finns ändå några saker jag kanske hade gjort annorlunda om jag hade vetat dessa saker så jag tänkte dela med mig mina erfarenheter och tips. 

  • Studenter från Stockholm beter sig nödvändigtvis inte på samma sätt som personer som flyttade till Stockholm för att plugga på KTH, speciellt i början av utbildningen. Enligt min erfarenhet är icke-stockholmska studenter mer taggade på att umgås på helger, stanna sent på skolan eller hitta på saker. Det gäller såklart inte alla, men är man ny i Stockholm kan det va trevligt att hitta en annan icke-stockholmare att umgås med. Det kan också vara skönt att snacka med nån som också flyttat till en ny stad. 
  • Alla har olika bakgrunder. Vissa är äldre, har pluggat andra utbildningar innan eller gjort saker under flertal sabbatsår. Det gör att alla har olika erfarenheter och kunskaper. Det gör alla ens klasskompisar intressanta och roliga men poängen jag vill göra är att man inte borde jämföra sig med andra. Jag blev så chockad i början av utbildningen att vissa till exempel hade koll på ekonomiska termer eller kunde programmera medans jag var helt grön i de ämnena. Det är lätt att jämföra sig med andra, speciellt om man är lite nervös och osäker som jag i alla fall var i början av min utbildning. Jag önskar att jag kunde ha haft insikten att alla har varit med om olika saker, och vill olika saker med sin utbildning, vilket gör att jag inte borde jämföra mig med alla andra. 
bild på Aleks kompisar på ett berg
I mitt närmaste kompisgäng är vi åtta personer där vi kommer från fyra olika städer och våra åldrar varier nu mellan 23 och 26. Vi är tre personer som började KTH direkt efter gymnasiet, och resten hade ett till tre sabbatsår. Ganska olika bakgrunder helt enkelt.
  • Man kan läsa språk som franska, tyska, spanska, engelska och så vidare på KTH. Inte bara i slutet av sin utbildning när man har valbara kurser, utan när man vill. Även om man till att börja med har 100% av sina kurser obligatoriska kan man läsa mer än 100%. Dock rekommenderar jag endast detta om man känner att man inte läser superköttiga obligatoriska kurser. Jag kan tänka mig att om man läste till exempel franska, tyska eller spanska på gymnasiet kan det vara värt att fortsätta det direkt istället för att vänta 3-4 år på att göra det. 
  • En annan sak som jag önskar att jag hade tänkt på mer är att vissa terminer kan vara lätta, medans andra kan vara superjobbiga. Det kan därför vara värt att kolla med studenter från övre årskurser hur läget ser ut i framtiden. Sen om man vet att en termin är lätt kanske man väljer att extrajobba mycket den terminen, medans man skippar extrajobba en tuffare termin. Jag gjorde så, speciellt sista åren efter jag insåg detta. Under mitt femte år läste jag endast 75% den första terminen men jobbade mycket och 125% den andra men jobbade väldigt lite. Vidare, något som man kan göra om man vill ha mer kontroll över sina studier är en individuell studieplan. Man gör oftast den med en studievägledare då man måste ha koll på saker som behörighet och kurskrav. På så sätt kan man kontrollera till exempel vilka terminer man har lättare än andra, eller att man inte missar kurser under sitt utbyte. 
  • Det är inte orimligt svårt att byta boende. Trivs man inte är det bara att leta nytt boende. Jag tycket att jag personligen väntade för läge med att byta boende bara för att jag trodde att det inte skulle gå, vilket det gjorde så fort jag ville att det skulle ske. Jag skrev ett inlägg om boenden jag har haft samt mina tips på hur du kan hitta boende i Stockholm. Inlägget hittar du här. 
  • Det hjälper mycket att hitta nån man pluggar bra med. En extra bonus är också om man har samma tider (pluggar tidigt/sent och så vidare) och ambitioner. Jag pluggade oftast själv på gymnasiet vilket gjorde att jag även gjorde det i början av min utbildning. Dock insåg jag efter ett tag att det går så mycket bättre och är roligare att plugga med andra,  alltid. Detta kan vara lite individuellt såklart och vissa saker behöver man sitta själv med, men jag tycket verkligen att om man vågar fråga om hjälp och hjälper andra blir allt bara bättre. 
  • Programmering är kul och inte så svårt som man tror. Man behöver bara ge det lite tid innan det klickar. Jag kunde inget om programmering, men älskar det nu. Om jag hade vetat detta innan jag började KTH hade jag kanske valt annorlunda, till exempel att läsa civilingenjör i datateknik. Om du vill få lite koll på programmering rekommenderar jag att kika på Khan Academy!

STAY TUNED för mitt näst sista inlägg i serien nästa måndag! Kramar /Aleks

En kommentar till “Aleks fem år på KTH: Vad jag önskar att jag visste när jag började på KTH”

Kommentarer är stängda.