Hoppa till innehåll

Aleks fem år på KTH: Mina Bästa Studietips

Hej och kul att du vill läsa mitt sista inlägg i min serie där jag sammanfattar mina fem år på KTH. I dagens inlägg tänkte jag skiva ner mina bästa studietips. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla pluggar olika och bara för att detta har funkat bra för mig kanske inte alla tips passar just dig. Det är en konst i sig att hitta sin egna studieteknik, men förhoppningsvis hjälper mina tips dig lite på vägen 😉 

  • Ett studietips som jag tidigare har nämnt här på bloggen är att plugga med klasskompisar som har samma mål som en själv. I vissa kurser, speciellt datakurser, gör man olika projekt/uppgifter beroende på vilket betyg man vill få. Detta innebär att man ofta måste besluta innan man börjar ungefär vilket betyg man vill lägga sig på. När man är själv är ju detta inget problem men mycket man gör är i par/grupp. Därför märkte jag hur mycket bättre jag mådde och presterade när jag parade ihop mig med personer med samma mål som jag.
  • Förutom att plugga med kompisar som har samma mål rekommenderar jag att hitta pluggpartners som vill plugga samma tider som du. Med detta tips antar jag att många vill plugga med andra, och inte själva. Vilket jag också tycker blir så mycket roligare och lättare enligt min erfarenhet. Jag pluggade till exempel helst mellan kl.8-17 och inte på helger (om det inte behövdes) vilket gjorde att det var jobbigt att plugga med kompisar som helst pluggar på kvällarna/helger på grund av att de jobbade dagtid. 
  • Ett mer praktiskt studietips är att göra fina anteckningar som man sen kan använda till inlärning för tentorna. Jag tycker att jag ibland kände att jag inte alltid förstod allt jag skrev ner, men när jag pluggade till tentan så blev anteckningarna lättare att förstå och använda till min inlärning. Dock tycker jag att det är svårt att avgöra hur man ska ta anteckningar. Det finns så många olika sätt; på datorn, för hand eller vid sidan av utskrivna föreläsningspresentationer. 
bild på anteckningar från OneNote
Hittade lite skolanteckningar från mina raderade sidor av OneNote som jag använde. Rekommenderar appen!
bild på antecknigar för hand med olika färget
När jag hade kurser som krävde mer bilder gjorde jag oftast anteckningarna för hand
  • Något som jag tror att endast jag brukar göra, och som är mitt bästa studietips är att göra ”Lärt mig listor”. Varje gång/dag jag pluggade en kurs en lägre tid, mest under tentaperioden, skrev jag ner allt nytt jag lärde mig den tiden/dagen på ett papper. Detta papper gick jag genom nästa tillfälle jag pluggade kursen för att se till så att den svåraste informationen skulle fastna bättre. Och sen gjorde jag en ny ”lär mig lista” nästa dag. På så sätt blev listan kortare och kortare. Det var också bra att ha dessa listor precis innan jag skulle skriva en tenta så att jag kunde påminna mig om de koncepten som jag hade det svårast för. Detta är ett supertips enligt mig, och har hjälp mig genom många kurser. 
  • På tal om listor är jag också en stor förespråkare för att göra listor på vad man ska göra varje dag, vecka eller kurs. Jag brukade till exempel skriva ner vilka kapitel jag skulle ha läst eller vilka uppgifter/tentor jag skulle ha gjort varje dag. På så sätt tyckte jag det var lättare att motivera sig själv till att plugga och känna att man kan ta ledigt på kvällen. Dock är det då viktigt att göra realistiska listor. Ingen kan läsa genom 10 kapitel på en dag, eller göra 10 gamla tentor. Jag brukade också skriva ner alla inlämningar/tentor/seminarier i en lista och deras datum. På så sätt kunde jaga hålla reda på vad jag kunde förvänta mig av kursen. För att göra egna listor brukar jag använda Google eller Trello.

Det var nog alla mina studietips för den här gången 🙂 Hoppas att du tyckte att mina studietips kan hjälpa dig på nätt sätt med plugget! Kramar /Aleks

En kommentar till “Aleks fem år på KTH: Mina Bästa Studietips”

Kommentarer är stängda.