Sacomässan: snabba svar på vanligaste frågorna

Senaste tre dagarna har det varit sacomässan, och det har varit superkul att tillsammans med andra studenter på svara på frågor från er som tänkt söka ett program på KTH! Det var vissa frågor som var mer förekommande under mässan, här kommer mina snabba svar på några av dom vanligaste frågorna:

• Hur väljer jag rätt utbildning?
    För min del hade jag nooooll aning om det skulle bli rätt med min utbildning inom kemiteknik, men skulle det bli fel kan man alltid söka om till nästa år och det är inte hela världen! Dessutom är ingenjörsprogram generellt ganska breda, vilket gör att du har mycket möjligheter inom programmen. T.ex om du börjar på teknisk kemi kan du inrikta dig mot bioteknik i mastern om du skulle vilja, eller på maskinteknik kan du välja en inriktning i industriell ekonomi!

Ett hett tips från mig för civilingenjörsprogrammen (5 år) är att kolla på hemsidan vilka olika masterprogram du kan välja för dina sista två år, för respektive program du tänkt söka, och på så sätt se hur du kan ”ändra dig ” under tidens gång. Ett annat tips där är att söka öppen ingång,  på det programmet så skjuter du lite på beslutet för att välja program, läs mer om programmet här!

• Hur är studentlivet på KTH?
    Det finns studentliv så det räcker och blir över enligt mig! Det finns så mycket olika föreningar och det händer verkligen någonting hela tiden på KTH:s olika campus.

Vill du engagera dig i sektionslivet så finns det definitivt möjlighet till det! (Vad är då sektionslivet? Varje program har en sektion, t.ex bioteknik, teknisk kemi och kemiteknik har kemisektionen tillsammans). I varje sektion finns det därför olika saker att engagera sig inom, t.ex näringsliv, sektionens styrelse eller vara med och arrangera olika event i sektionen.

Det finns även massor med andra typer av studentengagemang som t.ex hockeylag, DJ-förening och mycket mycket mer, och om det mot förmodan inte skulle finnas det som just du är intresserad av så kan man alltid starta sin egen förening!

• Skillnader på gymnasiet vs högskolan?
    Den största skillnaden enligt mig är att det är frihet under ansvar, större klasser, och att du fokuserar kurserna på ett helt annat sätt jämfört med i gymnasiet!

På högskolan läser man ju 2-3 kurser istället för 8-9 kurser, vilket ger möjliget att fokusera mer på specifika saker 😀 Jag älskar upplägget i högskolan jämfört med gymnasiet, och det känns som jag hittat så mycket nya ämnen jag tycker är kul här jämfört med gymnasiet!

• Är matten svår?
    Det här är relativt för hur en själv känner! Jag var absolut inte någon toppstudent i matte i gymnasiet och det är inte mitt favoritämne, men jag har klarat av mina mattekurser under min tid på KTH. Skulle man tycka matten är svår finns det massor med möjligheter till hjälp!

I samband med mattekurserna anordnas räknestugor där det finns chans att möta studenter som läst kurserna innan och lärare som kan hjälpa till. Jag har till och med lärt mig tycka om matten mer här på kth, jämfört med min känsla av matten i gymnasiet!

/Evelina