Urvalsgrupper och högskoleprov

Hur funkar det egentligen med de olika urvalsgrupperna när man söker utbildning?

När man skickar in en ansökan till högskolestudier så finns det olika urvalsgrupper som de sökande hamnar i. T.ex när man pluggar i gymnasiet så hamnar man automatiskt i gruppen BI. När jag sökte till gymnasiet så förstod jag inte vad alla grupper hette och betydde, och det kändes väldigt rörigt med hur man skulle tänka för att öka sina chanser att komma in på utbildningarna. Förenklat kan man säga att följande grupper är de som är viktigast att hålla koll på (mer information om alla urvalsgrupper kan du hitta HÄR):

BI: Gruppen man hamnar i automatiskt efter att ha studerat i gymnasiet.

BII: Gruppen man hamnar i när man t.ex kompletterat ett betyg efter gymnasiet, jag kompletterade t.ex ett betyg i fysik 2 efter gymnasiet vilket medförde att jag även hamnade i denna urvalsgruppen.

HP: Gruppen man hamnar i när man skrivit högskoleprovet.

Den tredje urvalsgruppen kan man söka ifrån via högskoleprovet, vilket är ett supebra sätt för att öka sina chanser att komma in på sin önskade utbildning!

På högskoleprovet så skriver man olika prov som testar matematik och verbal förståelse under 5 olika provpass som är 55 minuter långa. Anmälan för vårens högskoleprov öppnar den 11 januari klockan 08:00 och stänger den 18 januari klockan 23:59:59. I år anordnas två olika provtillfällen, och du som anmäler dig kommer bli tilldelad en plats vid ett av de tillfällena. Antingen lördagen den 12 mars 2022 eller lördagen den 7 maj 2022.

Om du tänkt att anmäla dig är det klokt att göra det så fort som möjligt för att vara på den säkra sidan, jag glömde t.ex anmäla mig ett år för att jag tänkte att ”jag gör det sen 😀 ” . Mer detaljerad info finns på sidan för anmälan HÄR och annan bra info om provdagen HÄR.

Om du har planer på att söka till kth och är osäker på om dina betyg kommer räcka, så rekommenderar jag verkligen att du gör högskoleprovet för att öka dina chanser! Det kostar 450kr att skriva provet, så det kan vara värt att förbereda sig för att få bästa möjliga valuta för pengarna. När jag skrev högskoleprovet så förberedde jag mig inte alls inför tillfällena, och därför gjorde jag istället provet flera gånger. Idag hade jag gjort det annorlunda, och faktiskt pluggat inför provet istället för att lämna resultatet till ödet. Det finns t.ex gamla prov HÄR som man kan öva på för att förbereda sig, ett hett tips är att dessutom sätta en timer för att känna in hur långt ett provpass är i förväg. Jag upplevde nämligen att tidsbristen kunde kicka in under provet, då jag tog lite för lång tid att svara på vissa frågor.

/Evelina