I labbet

”Helgen är äntligen över” låter lika konstigt på Castellano som på svenska. Efter 72 dekadenta timmar med antibióticos, hämtpizza och the Great Gatzby i pocketformat känner jag mig stark nog att ta mig an världen igen. Lördagen var mitt stora nemesis, och jag trodde jag skulle hosta upp los plumes ut och in, men den gamle skojaren Alexander Fleming tycks ha räddat livet på mig än en gång.

Det är tisdag eftermiddag och jag ska ha min första labb här i España. Jag läser en kurs som heter Neumática y oleohidráulica, vilket handlar om varför bussen låter PSCHSSSST när den stannar vid en hållplats och varför fyra Västeråstillverkade robotar är fler än fem fackanslutna fabriksarbetare. I denna kurs genomför vi ett projekt som går ut på att vi ska konstruera en maskin som med hjälp av tryckluft kan automatisera en industriell process. Den här första laborationen är en introduktion till projektet och vi får prova på att rita kopplingsscheman och montera pneumatiska komponenter. Allt är på Castellano men det gör inte så mycket i den här kursen eftersom de flesta tekniska termer är snarlika världen över, och jag lyckas ganska snart lista ut betydelsen av ord som fuerza, presión y válvulas

El profesor visar sig vara väldigt simpático, i alla fall om man förstår laborationen. Dessutom har han en klockren idé om att placera oss estudiantes de Erasmus i olika grupper. Han slipper rätta labbrapporter på Inglés, och vi får varsin gratisbiljett in i spanska sociala sammanhang. Jag har turen att hamna i den enda gruppen med kvinnliga studenter. Kursen Neumática y olehidráulica ingår som obligatorisk kurs i programmet Ingeniería Mecánica och vissa faktum tycks gemensamma i Västeuropa; de kvinnliga ingenjörsstudenterna återfinns framförallt på ingenjörsutbildningarna Samhällsbyggnad, Industriell ekonomi och Design- och produktframtagning. Jag läser givetvis inga kurser med någon av de utbildningarna.

När laborationen är över går vi åt varsitt håll, men först bestämmer vi att vi ska börja arbeta med projektet nästa vecka. Vädret är för bra och alla vill till la playa. Nästa vecka ska vi sätta igång, men jag får en känsla av att projektet kommer att präglas av ”mañana mañana”.

blogg15