I slutet av röret

Imorse gick jag som vanligt upp ur sängen och in på toaletten. Jag drack direkt ur kranen och gjorde mina övriga behov, sittandes. Sedan gick jag ut i köket och satte på tevatten. Efter frukosten sköljde jag bort havregrynsresterna ur tallriken och ställde in den i diskmaskinen. Innan jag lämnade el piso och sprang till el autobus så borstade jag mina dientes, och lät det vita löddriga skummet försvinna ner i handfatet, men var kommer allt vatten ifrån, och var tar det vägen?

Jag behöver inte fundera så länge, för i Tecnología de Medio Ambiente ingår ett studiebesök till stadens vatten- och avloppsreningsverk. Vi packar in oss i en hyrd buss, jag, Sal, Donovan och några estudiantes españoles. Först åker vi till avloppsreningsverket. Vi får se, och framförallt lukta på de olika stegen i reningsprocessen. Guiden säger ”ser du Joaquin, där har du tandkrämslöddret och dina könshår från el baño” och pekar på en stor bassäng med en brun bubblande sörja. Det är tydligen det biologiska reningssteget där bakterier äter upp allt organiskt material. Los americanos går med fingrarna för näsan, och när la guía visar oss livbojen för att rädda de som ramlar ner i skiten, då blir det för mycket för Sal som böjer sig över metallräcket och kräks rakt ner bland mikroorganismerna. Guiden skrattar och säger att Sal inte är den första. Guiden berättar att när avloppsvattnet processats så pumpas det ut i Biscayabukten, men vid det laget har Sal redan slutat lyssna.

Efter en dryg timme med lukten av avföring stickandes i näsborrarna är det dags att lämna avloppsreningsverket och åka till vattenreningsverket. Det är mycket vackrare beläget än avloppsreningsverket. Jag frågar la guía om det är av estetiska skäl, men hon svarar att det är på grund av att floden Urumea Ibaía försörjer hela Donostia med dricksvatten, och att el río rinner uppifrån bergen. Hon berättar även att man tillsätter kalk, klor och fluor i vattnet. Kalk för att undvika korrosion i la tubería, klor för att döda eventuella bacterias och fluor för lokalbefolkningens dientes.

Innan vi åker tillbaka till la universidad får vi rösta om vilket reningsverk vi tyckte var roligast. Alla utom Sal röstar på avloppsreningsverket.

blogg20_1