Skolstart

La vida lekte verkligen. Durante los dias så umgicks vi på spanska i klassrummen på språkskolan. Por las tardes umgicks vi på engelska nere på stranden och spelade beachvolley, surfade samt förhörde varandra på spanskaglosorna vi fick som hemläxor. Por las noches gick vi antingen till Gros eller Parte vieja för att äta pintxos. De kvällar då himlen var alldeles klar samlades vi för solnedgång och picnic på stranden. Det var lata härliga dagar och vi var ett kul gäng världsmedborgare. Det var jag, C från KTH, Ricardo, den snygga tjeckiskan, Vanja från receptionen på språkskolan, den söta schweiziska skidåkerskan och ett 20-tal tyskar. Eftersom alla centraleuropeiska ungdomar, oavsett kön, tycks kunna spela volleyboll så blev dagarna lata utan att vara stillasittande, och våra solbrännor jämnades ut mer och mer.

Livet lekte och om det inte vore för det faktum att Baskien likt Sverige har fyra årstider hade livet på la playa säkert kunnat fortsätta i all evighet. Men jag var ju faktiskt här för utbytesstudier genom Erasmus-programmet, och dessutom kom jag inte framåt i mina funderingar kring den stora frågan; varför jag lämnat Estocolmo. Jag hade två ledtrådar; Victor Hugo och Australien, men jag stod och stampade med dem och kom ingenstans. Det där strandlivet vi levde under tre veckor verkade som ett sedativ. Läkande för min själ men avtrubbande för mitt intellekt, och jag skäms nästan över att medge att jag började bli rastlös av beachvolleyn och surfandet i slutet på tredje veckan.

El viernes den 30 augusti började mina utlandsstudier seriamente. Eller nja, allvar och allvar; vi utbytesstudenter var inbjudna till en introduktionsdag med rundvandring, lunch och förebyggande IT-support. Min röst var dagen till ära helt borta, antagligen på grund av tre veckors partiell sömn- och vätskebrist toppat med en strandförkylning, och det kändes snarare som fredag den trettonde. Det sägs att man bara har en chans att göra ett första intryck, men med lite tur så gäller inte denna regel just i en nordspansk aula med 60 helt nya ansikten. Tio minuter försenad snubblar jag in och kraxar fram ”disculpa por llegar tarde”, noterar hur C himlar med ögonen och slår mig ner på tredje raden. Rektorn som redan har påbörjat sitt välkomsttal ger mig en sträng blick och fortsätter att prata om skolans klädkod; ”TECNUN, la escuela de inginieros en Universidad de Navarra, es una escuela katolica…”. VA? Jag fastnar i en hostattack och sätter lite av mitt förkylningsslem i vrångstrupen, sa han verkligen att jag hamnat på en religiös friskola? ”… y por eso, hay un código de vestimienta, och ni får inte komma till la escuela klädda som om ni var på väg till la playa”. Jag tror knappt mina öron. När jag ser mig om efter mina skolkamraters reaktioner upptäcker jag en Jesusstaty i marmor framme vid katedern och ett träkors ovanför entrédörren. Joder!

Efter en kort bensträckare om en halvtimme med café y pasteles är det dags för en rundvandring. Jag som är van vid bussresorna mellan Albanova och Östra Station, språngmarscherna genom maskinparken samt den majestätiska borggården tycker att TECNUN har ett väldigt litet campus. Men det är klart, på TECNUN, la escuela de inginieros en Donostia, studerar knappt 1400 alumnos. På KTH trängs 14000 elever framför mikrovågsugnarna, om man räknar in doktoranderna som har råd att köpa pastasalladerna nere på Valhallavägen.

Chocken från mötet med Jesusstatyn och klädkoden lade sig ganska snabbt. Jag är trots allt bekant med striktare klädregler från min tid i flottan. Vad jag däremot tog med mig hem att fundera på över helgen var mötet med skolans heltidsanställda präst. Under rundvandringen stannade vi till i skolans egna kapell, fick höra om den dagliga mässan och träffa el Padre. Prästen berättade att även om långt ifrån alla skolans elever var djupt troende kristna så var kapellet ofta fullsatt under tentaperioderna. När vi satt hopträngda på träbänkarna lovade jag mig själv att besöka el Padre och pröva att bikta mig någon gång under el semestre, något jag tyvärr inte skulle komma att behöva efter den kommande helgen.

blogg8