Hoppa till innehåll

Timmar och håltimmar

Mötet med den tungt beväpnade ordningsvakten i entrén för en minut sedan fortsätter att gäcka mig hela vägen uppför trapporna till Aula dos. Innan jag hinner öppna dörren och släntra in till dagens första lektion så ändrar jag mig, och sätter kurs mot studentexpeditionen. Det är bäst att jag skolkar från la Antropología och skaffar mig ett permanent passerkort istället. På den här skolan, TECNUN i San Sebastian, har alla utbytesstudenter två veckor på sig att välja kurser, vilket innebär att los estudiantes hinner pröva på flera asignaturas innan vi bestämmer oss. Först efter det att vi valt kurser kan vi registrera oss och kvittera ut våra permanenta passerkort.

”Är du säker på att du vill ta den här kursen Joaquin” frågar handläggaren, ”es bastante dificil, och det är mycket kemi i den” fortsätter hon. ”Vale, men jag har läst en del química så det ska nog gå muy bien” försöker jag men handläggaren envisas med ”men los estudiantes americanos tar bara 15 créditos de ECTS den här terminen, ska inte du också nöja dig med det Joaquin?”. Jag är sugen på att svara att det förmodligen råder en viss skillnad i ambitionsnivå mellan los ameriacnos och los suecos, men jag biter mig i tungan och ber handläggaren om att bara skriva under mitt kursval och ge mig mitt passerkort. Tio minuter senare är det äntligen dags för ”muchas gracias señora”, och när jag lämnar studentexpeditionen har jag ett permanent passerkort och ett fastställt schema i handen.

Som på moln svävar jag ner för trapporna, genom spärrarna i entrén och ut på innergården för att läsa igenom mitt schema. Med ett fungerande passerkort kan jag komma och gå som jag vill utan att behöva konfrontera uniformen med revolvern. Totalt är jag registrerad på 27 créditos de ECTS, eftersom jag blev utslängd ifrån spanskakursen. Men det gör ingenting, hela hösten är en enda spanskakurs. Dessutom behöver jag håltimmarna från de överblivna tre högskolepoängen för att lösa mitt stora mysterium; varför jag över huvudtaget lämnade Stockholm.

blogg17