En vanlig skoldag i Lyon

Många utbytesstudentbloggare tycker jag skriver mest om vad de gör på helgerna och kvällarna, och jag kommer ihåg att när jag tidigare läst dem undrat vad bloggarna gör på dagarna, hur är kurserna de har osv..? Jag kom sedan på att min blogg är likadan!! Jag antar att det är så vardag att det känns tråkigt och ointressant att skriva om. Men nu, voilà, en vanlig dag:

Mitt alarm ringer 35-40 minuter innan jag börjar. Jag äter frukost, ofta kaffe, ett kokt ägg jag har redo i kylen ofta, ett knäckebröd med jordnötssmör, ett glas juice och vatten. Ibland müsli. Sedan klär jag på mig och går de få minuterna till lektionerna.

IMG_0747
Jag är här så relativ kort tid att jag inte ville köpa massa köksgrejer (inget fanns) tex kaffebryggare, så köpte bara den där svarta grejen ni ser på bilden, den kostade runt 1 euro 🙂 

Skolan här är uppbyggd så här: Mycket fler men mindre (poängmässiga) kurser än i Sverige. Varje vecka ser exakt likadan ut och består av

  • Cours=Föreläsning,
  • TD= Travaux Dirige= handlett arbete typ= övning på KTH
  • TP= Travaux Pratique= laboration

I varje ämne har man en föreläsning och en övning i veckan, och labb lite mer sällan. Man går i en stor klass, jag går i tredje året på GMC=Génie Mécanique Conception, och sen är vi uppdelade i mindre grupper, jag är i grupp 6 till exempel. Föreläsningarna har hela klassen tillsammans och övningarna och labbarna har man med gruppen. TD och TP är obligatoriskt.

Följer man en klass helt har man i princip lektioner 08-18 varje dag. Jag följer inte det, tack gud, utan gör tre kurser med dem och en kurs med ett annat ”departement”, GMD= Génie Mécanique développement. Krångligt att läsa med två departement schemamässigt! Men den kursen jag läser där läser inte GMC och jag behövde läsa den kursen för att hänga med kursmässigt hemma.

IMG_0748
En föreläsningssal! Precis som hemma. Övningssalarna är vanliga klassrum, också precis som hemma.

De har två timmars lunch vilket i början kändes onödigt men nu är ganska skönt. Det finns flera matsalar man kan gå till och för 3-4 euro få en lunch. Men väldigt lång kö varje dag eftersom alla slutar samtidigt och inte så jättegott tycker jag. Jag bor ju på campus, så jag brukar gå hem och fixa lunch. Ibland äter vi i korridoren tillsammans.

Sen eftermiddagslektioner! Jag har en tandem-kurs på onsdagskvällar, där vi sitter i ett klassrum och pratar: en fransktalande person och en engelsktalande, där de flesta svenskar kan räknas som engelsktalande, halva tiden franska och halva tiden engelska. Och på torsdagseftermiddagar är det franska för utbytesstudenter. Efter de kurserna, som är rätt avslappnade och roliga, brukar vi ibland hitta på något kul, till exempel äta middag på någon rolig restaurang vi hittat som inte är för dyr (inte svårt här!)

IMG_0725
Senaste tandem-lektionen. Fransmännen på bortre sidan och de engelskspråkiga närmast. Oskar längst till höger kanske ni känner igen från KTH! Ofta brukar det bli små grupper tillslut som pratar.

Jag har en kurs i konstruktion, en i produktion och en i material. Förutom det har jag sport, franska, tandem och en management-kurs. Hoppas detta var någorlunda intressant!! Trevlig helg!

IMG_0745
Campuset
Profilbild
Josefin läser tredje året på civilingenjör i maskinteknik med fransk inriktning, där man i tvåan läser franska och i trean åker till ett fransktalande land, där hittills Frankrike finns. Hon läser höstterminen i Lyon. Målet är att bli säkrare i franska och få ett miljöombyte.