Hoppa till innehåll

Om jag inte hade gjort mitt utbyte hade jag aldrig…

Att åka till ett nytt land innebär mycket nya möjligheter. För min del har det inneburit att man har slagits ifrån saker som man tidigare tog för givet.

Detta öppnar upp för att göra nya saker och återuppta saker som man av olika anledningar slutat med.

I Sverige gjorde jag saker på ett visst sätt, jag hade vissa rutiner och jag deltog på vissa aktiviteter. Här ändras allt och man har alla möjligheter att ifrågasätta allt. Vissa saker trivs man med och andra vill man ändra.

Detta leder mig utsökt till allt som jag annars aldrig hade gjort:

Om jag inte hade åkt till Korea, hade jag aldrig träffat så mycket nya människor, från så olika bakgrunder, på så kort tid mitt under min studietid. Jag hade inte haft ett grupparbete med enbart koreaner eller ett annat med en blandning kulturer. Det är både påfrestande och givande givetvis, men i slutändan kommer man ut med mer kunskap om sig själv och andra.

IMG_6604-3
Kul har vi i alla fall!

Om jag aldrig hade åkt till Korea, hade jag aldrig tagit upp pingisen, fotbollen och gymmet igen. Tid frigörs när all tid som ’inte går att rubba på’ frigörs. Jag jobbar inte längre två gånger i veckan, jag går inte på vissa föreläsningar på kvällstid längre, jag storhandlar inte längre varje söndag. Nu kan jag träna istället och även om jag inte tror att jag kommer träna lika mycket när jag kommer hem igen, så är jag övertygad om att en stor del av dessa aktiviteterna kommer jag behålla.

IMG_6652

Om jag aldrig hade åkt till Korea, hade jag aldrig ätit så mycket ny mat. Nåja, sanningen är väl att jag har ätit en del nya måltider och så fort jag hittat något jag tycker om, har det blivit mycket av den varan.

Om jag aldrig hade åkt till Korea, hade jag aldrig saknat Sverige och ”hemma” så mycket. Hur mycket jag faktiskt tycker om vår salta, underbara mat. Vårt svinkalla klimat och vår kompromissvilliga attityd. Och hur mycket jag tycker om det och saknar det.

Vad jag försöker säga är att det finns mycket jag har gjort, som jag i annat fall inte skulle gjort. Det finns mycket erfarenheter, nya rutiner och fina minnen som annars inte skulle kommit till.

Idag öppnar ansökan till utlandsstudier. Ta chansen och sök dig till en del av världen som du är nyfiken på. Det är en erfarenhet du inte kommer ångra! Har ni några frågor, är ni varmt välkomna att höra av er till någon av oss här på bloggen!

Marcus läser fjärde året på industriell ekonomi vid KTH, men spenderar denna höst sin tid vid KAIST i Sydkorea. Han ser livet som ett studiebesök och försöker utforska och lära sig så mycket som möjligt med den tid som är given. Han fotograferar och redigerar bilder och försöker ge sin bild av hur det är att studera i Sydkorea.