Bra att veta inför ansökan!

Med mindre än två veckor kvar till sista ansökningsdag tänkte jag här kort beskriva vad som behövs göras för att ansöka om utbytesstudier! Det är väldigt enkelt men kan vara bra att inte göra allt i sista sekund 😉

Mitt i juletider
Såhär i juletider blir i alla fall jag alltid extra sugen på godsaker. Trodde inte att det skulle finnas här men hittade muffins som smakar mjuk pepparkaka! 😉

Det kort sagt fyra saker som behövs göras:

1. Rangordna dina universitet!
    Kolla upp om något av dina universitet har särskilda antagningskrav (t.ex. att du måste ha ett visst betygsnitt, språkkrav osv). Hör med din studievägledare om tidigare antagningsgränser, var dock medveten om att det kan ändras väldigt mycket från år till år. När du är klar är det bara att rangordna! När jag ansökte skulle man välja fem olika universitet och antar att det är samma i år.
  2. Passfoto
    Jag var inte ute i särskilt god tid gällande mitt foto och hade panik dagen innan ansökan skulle in! Fotokraven var lite vaga tyckte jag och trodde först att man behövde ta ett riktigt ”passfoto”. För mig gick det bra att ta ett kort med mobilen men kolla upp det med din internationella koordinator!
  3. Motivationsbrev
    Du ska även skriva ett motivationsbrev som är riktat till ditt förstahandsval där du berättar om varför du vill göra ett utbyte just där och lite om dig själv. Mallen som finns här hjälpte mig!
  4. Bifoga ditt THS-intyg
    Om du medverkade i fadderverksamheten för att få 0,2 poäng extra!
skugga
De flesta i Chile sitter alltid i skuggan och tycker att vi är helt galna som vill bli bruna!

Intervju!
Vet inte om alla kallas till intervju men vi på Industriell ekonomi och Maskinteknik blev i alla fall det! Man blir tilldelad en tid (väldigt kort, kanske 5-10 minuter) där du träffar din internationella koordinator och diskuterar ditt utbyte. För oss på I hade vi intervjun på telefon och den ägde rum innan man fått sitt antagningsbesked.

Jag var supernervös och trodde att jag skulle intervjuas på spanska! Det var som tur var inte alls så utan vi diskuterade bara mina val. T.ex. hur jag hade tänkt att förbättra min spanska och vilket universitet som hade högst spanskakrav (det var nämligen lite oklart från skolornas hemsidor).

Hoppas att det blev lite klarare! Mer information finns här! 🙂

Profilbild
Läser fjärde året på Industriell ekonomi med inriktning energisystem. Studerar under höstterminen vid Universidad de Chile i Santiago. Christina vill plugga utomlands för att få ett miljöombyte efter 3 år på KTH. Hon valde att åka till Chile för att utforska en ny världsdel med målet att lära sig tala spanska flytande.