Hoppa till innehåll

En koreansk julkalender, lucka 2

Lucka 2, taxi i Korea.

Taxichaufförer i Korea är i en klass för sig. Det är en så speciell upplevelse att det nästan inte går att beskriva med ord. Här är min guide till hur du blir en taxichaufför i Korea:

Till att börja med, så är alla taxibilar automatväxlade. I vanliga fall brukar man i automatväxlade bilar trots det bara använda höger fot till både gas och broms. Men här använder du en fot till gasen och en fot till bromsen – som en Formel 1 förare.

Varför? För att det ska gå fort. Jättefort. Du gasar tills bilen ligger ruskigt nära bilen framför. Du ligger och ”duttar” på gasen hela tiden för att kunna ligga så nära framförvarande bil som det är möjligt.

Vill du göra en omkörning, så blinkar du samtidigt som du svänger och hoppas att bilen i döda vinkeln är snabb på att reagera. Att folk tutar på dig kan du se som en komplimang!

I korsningar, placerar du dig inte i den filen som leder dit man vill, utan i den med kortast kö. Är det fyr-filigt och du ska höger, placerar du dig längst ut till vänster vid rödljuset för att därefter trycka plattan i mattan vid grönt ljus, så att du snabbt kan göra tre filbyten och svänga höger.

Saker du behöver kunna som taxiförare i Korea fortsätter och fortsätter, men det gör inte detta blogginlägg.

Marcus läser fjärde året på industriell ekonomi vid KTH, men spenderar denna höst sin tid vid KAIST i Sydkorea. Han ser livet som ett studiebesök och försöker utforska och lära sig så mycket som möjligt med den tid som är given. Han fotograferar och redigerar bilder och försöker ge sin bild av hur det är att studera i Sydkorea.