Santiago vs Stockholm

Jag ville åka till ett ställe som är riktigt olikt vardagen hemma och det har jag verkligen gjort! Santiago har flera fördelar men jag måste nog ändå säga att Stockholm tar hem förstaplatsen 🙂 Många av skillnaderna jag stött på har däremot varit riktigt otippade! Här kommer några av de största jag lagt märke till:

Folk går otroooligt långsamt. Alla utbytesstudenter har lagt märke till detta! Hade Santiagoborna ställt sig på T-centralen hade de fått en hjärtattack av det snabba tempot. Inte konstigt att Chilenarna är ”kända” för att vara sena… Men kanske något för oss i Stockholm att ta lärdom av i vår stressiga vardag?

Många anställda i varje butik. Bilden ovan är ett exempel på hur det kan se ut! Sex anställda och en kund… Hur många behöver egentligen arbeta i en kiosk på 15 kvadratmeter? Inte konstigt att de står och hänger och kollar i mobilen.

20151122_145711

Att åka buss. Hela processen är olik den i Stockholm! Här måste man vinka till sig bussen för att den överhuvudtaget ska stanna och man får passa sig så att inte föraren ”råkar” kolla bort och kör rakt över den utstäckta armen. När du väl kommit på bussen kan du förvänta dig att komma fram i ilfart.

En sak jag stör mig oerhört mycket på är deras system att kliva på bussen. Det råder krig om sittplatserna på VARJE buss och på grund av detta har man bildat ett oskrivet kösystem. Följer man inte systemet får man sig en avhyvling (särskilt om man råkar vara en ”extranjero som ser sig själv bättre än de andra”). Anledningen till att jag blir tokig på detta är att många av Chiles övriga system inte har någon fungerande struktur, att just påstigningsprocessen ska vara så petig känns därför löjlig.

Personlig sfär existerar inte och alla stirrar som sjutton. Man står ofta nära varandra på stan och i kollektivtrafiken. Trots att många verkar riktigt modiga när det kommer till att tuta, spela upp hög musik från mobilen på en fullproppad tunnelbana och vissla från bilar så är de flesta till en början väldigt blyga mot turister.

Vill vara bleka och ljushåriga. De flesta sitter i skuggan och i omklädningsrummen på skolans gym smörjer alla in sig flitigt med solskydd med SPF 50+! Blond och blek? Då är du mångas ideal här!

Vilken stad kommer du att utforska? Glöm inte att ansöka om utbytesstudier, sista ansökningsdag är 15e december! 🙂

Profilbild
Läser fjärde året på Industriell ekonomi med inriktning energisystem. Studerar under höstterminen vid Universidad de Chile i Santiago. Christina vill plugga utomlands för att få ett miljöombyte efter 3 år på KTH. Hon valde att åka till Chile för att utforska en ny världsdel med målet att lära sig tala spanska flytande.