Tre studenter berättar!

Manuel, Matias och Sebastian pluggade en termin vid KTH under förra läsåret! Här berättar dom om varför de valde att åka till just Sverige, varför man ska åka på utbyte och de största skillnaderna mellan Chile och Sverige! 🙂

Varför valde du att åka till Sverige?
Manuel: Svaret på den här frågan är rätt tråkigt faktiskt… Jag är uppväxt i Sverige och landet känns som mitt andra hem. Jag längtade tillbaka och utbytesprogrammet gav mig chansen att återvända, även om det bara var för en termin!

Matias: Eftersom vi i Chile ser Sverige som en symbol för utveckling då bland annat sjukvårds- och transportsystem fungerar perfekt. Jag ville även utforska Europa och det svenska utbildningssystemet. KTH uppfyllde mina kriterier då jag ville göra ett utbyte där det är lugnt, säkert och på en skola som har en hög ranking!

Sebastian: Eftersom det var ett av de bästa länderna som tog emot utbytesstudenter!

Från vänster till höger har vi Sebastian, Manuel och Matias!

Vilken är den största skillnaden mellan Sverige och Chile?
Manuel: Största skillnaden? Planering och ordning och reda. Allt i Sverige fungerar efter fastställda tider och scheman, medan Chile är ganska kaotiskt på det viset. Det märks både på personer och i samhället.

Matias: I Sverige finns det en social medvetenhet om att landet måste byggas och utvecklas genom stöd från alla medborgare, som arbetar för ett bättre land. I Chile är de stora klassklyftorna ett problem och de rikas intressen tar över de fattigas. Människor arbetar mot olika mål och detta bidrar till att landet varje dag blir mer och mer ojämlikt. Tillväxt och utveckling för några innebär en utbredd fattigdom för andra. En annan skillnad jag märkte var att det är svårare att integrera sig i det svenska samhället som utlänning. När man väl integrerats tror jag däremot att relationerna är minst lika ”varma” som i Chile!

Sebastian: I Sverige är livskvalitet och transportsystem helt annorlunda än i Chile. Och Stockholm är en väldigt lugn stad i jämförelse med Santiago!

Vad skulle du säga till andra studenter som funderar på att åka på utbytesstudier?
Manuel: Gör det! Herregud, det är nog en av de bästa upplevelser jag varit med om! Att bokstavligen träffa hundratals nya människor, bo ensam, uppleva saker man aldrig skulle gjort om man stannade hemma… Du kommer inte att ångra dig!

Matias: Våga upplev en av de viktigaste erfarenheterna i ditt liv! Ett utbyte öppnar dörrarna till andra kulturer, nya vänner, nya projekt, nya drömmar! Det lär dig att det finns andra sätt att se och uppleva världen. Och det viktigaste av allt: man vet aldrig vem man kommer att träffa på sin nya ort. Vem vet? Kanske kommer du att lära känna tre fantastiska svenskar och bli riktigt bra vänner med dem? 😉

Sebastian: Jag rekommenderar det verkligen! Det är en stor möjlighet att få interagera med andra kulturer, lära sig om andra verkligheter och framför allt lära känna sig själv bättre.

Profilbild
Läser fjärde året på Industriell ekonomi med inriktning energisystem. Studerar under höstterminen vid Universidad de Chile i Santiago. Christina vill plugga utomlands för att få ett miljöombyte efter 3 år på KTH. Hon valde att åka till Chile för att utforska en ny världsdel med målet att lära sig tala spanska flytande.