Hoppa till innehåll

kroppsideal på japanskan

Några veckor sedan hade jag en intressant japanskalektion där lära oss att beskriva utseenden. Typ: långt hår, kort hår, runt ansikte, stora ögon, lång osv. Vi började med att lära oss olika adjektiv och hur man beskriver dem. Typ en sak var att man ej kan beskriva någon som bara lång utan måste säga att längden är lång (背が高い). Hursom.


Sedan övergick vi till att testa våra nya kunskaper i praktiken. Vi fick tillsammans beskriva varandras utseenden. Jag blev beskriven som blond, med glasögon och lång näsa. Samma fick tysken i klassen höra. Osv. Sedan beskrev en spansk tjej att en kinesisk tjej hade en kort näsa. Det var ej ok, och läraren började skratta nervöst. Vi hamnade i en liten diskussion där spanska tjejen inte hade tyckt det var kul att få höra att hon hade en lång näsa, medan läraren insisterade på att det var positivt. Ingen verkade bli sårad men det fanns definitivt skilda åsikter i ifall man ville ha en stor eller liten näsa.

Vi hade även ett annat tillfälle där jag tyckte vi började lite osmakligt prata om utseenden. Vi skulle lära oss att uttrycka förändring. I japanskan gör man det med ett stödverb som heter naru (なる). Man kan då säga vissa adjektiv eller substantiv + ni (partikel), eller ett adverb och sen lägga till naru så uttrycker man att det har förändrats till det. Vår övning var att baserat på en gammal bild och en ny uttrycka vad som hänt. Första fallet var en gammal stad hade blivit urban. Så vi sa meningar som typ ‘fler stora hus’ eller ‘nu är det färre träd’. Andra bilden var på en tecknad tjej som i första bilden var överviktig, och i andra bilden var väldigt smal. Meningarna som skrevs var att tjejen blev smalare (obviously), att hon blev snyggare, blev mer populär även att hon blev gladare (haha, what?). Kändes lite weird delmoment från min lärare som jag annars verkligen gillar!

På måndag kommer mina vänner så nu ska jag städa och rensa så mycket jag kan! Satsar på fixa mitt hem fett きれい över helgen!

Profilbild
Tokyobo och medietekniker