Sista inlägget från Taiwan

TRE UNDER FÖRVÄNTAN

1. Studentlivet
    Jag föreställde mig att när vi började skolan här skulle de ha någon form av mottagning eller aktivitet för de nya studenterna. Nej, så var inte fallet. Vi fick en kort introduktion första dagen och sen var det tack och adjö. Kanske har man blivit lite bortskämd efter KTH’s fantastiska mottagningen, men en liten aktivitet hade de nog kunnat klara av. Tack och lov var det en driftig Tjeck som gick och tog allas Facebook första dagen och skapade en liten utbytes-grupp. Vi fick skapa vår egen mottagning istället!
  2. Tainan
    Haha, mycket tråkigt att behöva säga det om den staden jag spenderat mest tid i här men Tainan är förmodligen världens tråkigaste stad. Staden.Är.Så.Sömnig. Jag frågade mina taiwanesiska kompisar vad de gör på helgerna och dagarna. Svaret blev att det ligger hemma och kollar TV. Det här verkar vara ett vanligt beteende. De träffas för mat och sport annars håller de sig hemma. För en person som mig som gärna vill fylla dagens alla timmar med saker så var det väldigt svårt i början. Det samma har gällt för våra utländska vänner, i början försökte man gå ut så mycket man kunde på helgerna men nu har man insett att det inte är någon ide. På helgerna får man resa och se Taiwan eller hålla sig hemma.
  3. Kinesiskan
    Hmm, denna var lite klurig att komma på men jag måste ändå säga att den kinesiska kulturen har varit knepig då och då. De flesta unga och de utbildade har anpassat sig mycket till den västerländska kulturen men många gör fortfarande saker som anses väldigt otrevligt i våra ögon. Exempel på saker som jag har tyckt varit svårt att acceptera: Rapa och prutta HÖGT och ogenerat, skrikprata, sleva i sig mat med ett högt och ljudligt sörplande, stirra på västerlänningar (och gärna peka) etc. Sen har det såklart varit väldigt spännande att lära sig en ny kultur och allt har såklart inte varit jobbigt. Exempelvis så har man aldrig kroppskontakt (inte ens när man hälsar) och att hjälpa andra ligger mycket närmare till hands här.

TRE ÖVER FÖRVÄNTAN

1. Taiwan
    Det finns otroligt mycket att se här och om man kommer hit på utbyte ska man verkligen åka runt och se andra delar. Jag önskar att jag sett ännu mer, för många ställen är otroligt vackra här! Hela östkusten är fylld med vattenfall, stränder och höga berg fyllda med grönska. Taipei är också häftig att besöka och där finns det massor med saker att göra.
  2. Billigt
    Jag visste att det skulle vara billigt att leva här men WOW!! Jag är så glad att jag fått så mycket pengar över till att resa. Jag älskar ju att resa och ville att mitt utbyte skulle innehålla massor med resor och det tycker jag att jag har lyckats med. Det är så skönt att bo i ett billigt land och inte behöva oroa sig över om man ska ha råd att göra det man vill.
  3. Erfarenheten
    Nu kommer det låta lite lökigt men jag vill ändå säga det i mitt sista inlägg- Jag är så glad att jag åkt på utbyte. Jag skulle göra om det alla dar i veckan om jag fick frågan igen. Jag kommer ta med mig så mycket- nya spännande resor, nya livsöden, socialt utbyte, en ny kär vän. Jag har lärt mig att slappna av på ett helt annat sätt, jag har fått lära känna en ny kultur, träffat vänner från andra länder, lärt mig allt om dumplings och fått upp ögonen för saker jag vill ändra på hemma. Och till alla som tänker: kommer jag klara mig utan min partner? Ja. <3 Även fast det är skit jobbigt i början så går det över. Hen finns där när du kommer hem.

Nu ska jag hem och fira midsommar i Sverige. Men innan dess ska jag äta kinesiska pannkakor till jag spricker. Hej då Taiwan! <3