Hoppa till innehåll

Sunny missade Kalle Anka på TV

Hej KTH,

God jul!

Hoppas ni har det bra, själv firar jag inte det utan har spenderat dagen på att binge-a Marco Polo på Netflix. Gillade verkligen dansen mellan Tom Wu och Michelle Yeoh (inga spoilers, men de som sett och har koll på skådisarnas namn borde veta vad jag pratar om).

I Nederländerna gäller faktiskt nåt helt annat. Jul firas redan den 5:e december med att Sinterklaas (som i Santa Claus fast konstigt stavat) anländer med Zwarte Pieten (”Svarte Peter” i pluralform, tänk nissar) på ett skepp och delar ut presenter till barnen. Googla, det är dock ett knivigt ämne med diskussion kring vad som är tradition och vad som är politiskt korrekt. Det är också ett ämne som jag inte alls vill ge mig in på och har ingen åsikt om.

De har dock anammat den klassiska julen ändå. De väntar tills efter Sinterklaas har dragit tills de sätter upp julgranarna, som om de skäms och inte vill att han ska veta. Han hade säkert blivit sårad av att de adopterat andra länders traditioner på det sättet. Jag skyller på kapitalism.

I Delfts centrum satte de upp en stor gran och hade en tillhörande julmarknad. Det var ganska mycket människor.

Ja, kyrkan lutar. Nej, det var inte med flit, de var bara dåliga byggare.

Ganska mycket människor. De satsade med belysningen i stan, det var fint.

Okej, kanske lite mer än bara ”ganska mycket”. Jag tror inte att det bor såhär många i Delft egentligen.

Sjukt mycket människor.

Lite väl mycket människor. Man ska inte behöva köa i 25 minuter för att få lite street food.

Nej, för mycket människor. Visst, det är fint och så men inte värt.

Jo, ganska värt.

Vettig, rutinerad och gott om sunt förnuft är en beskrivning av mig som inte alls stämmer. Jag är Sunny Ahmed, 22 år gammal och går femte och sista året av utbildningen till civilingenjör inom design och produktframtagning med masterspåret teknisk design. Höstterminen 2016 överger jag bekvämligheten med att bo hos föräldrarna för att överleva på egen hand i Delft, Nederländerna! Kommer jag kunna laga mat som går att äta? Kommer jag lista ut hur man tvättar kläder? Spänning, intrig och dramatik väntar på KTHs utlandsblogg, där du får svar på dessa frågor och kanske fler!