Hoppa till innehåll

Australienska slang och uttryck

Som många redan vet har använder folk från Australien många slang och uttryck när de talar engelska. Det var för mig i början lite av en utmaning att förstå många av dessa. För er som funderar på att åka till Australien i framtiden tänkte jag gå igenom vissa av dessa och underlätta för er.

G’day mate – en hälsningsfras som många använder, framförallt i mindre städer.

How’re you doing – används också som en hälsningsfras och inte en fråga. Man behöver inte alltid svara heller, utan istället kan man säga ”How’re you doing” tillbaks.

Arvo – betyder ”afternoon”

bottle O – betyder ”bottle shop”

yeah, yeah….nah – betyder nej

…, hey – något som många locals här gillar att lägga till i slutet av deras meningar efter att de påstått något. Lite som att vi i Sverige säger ”…, eller hur”.

thongs – betyder inte trosor (!) utan flip-flops. Lärde mig detta på surf camp i början av terminen när surfinstruktören frågade mig om jag hade med mig mina thongs till stranden och jag blev helt ”va, vad menar du??”.

Fågeln på bilden kunde säga flera av ovannämnda uttryck!

 

Profilbild
Det är jag som är Alva, och jag går mitt tredje år på civilingenjörsprogrammet i datateknik på KTH. Under juli-december 2016 kommer jag att bege mig på ett äventyr till det fantastiska Melbourne i stora Australien. Följ med på min resa!